Γεννήθηκε στη Σμύρνη το έτος 69 και «τέθηκε επίσκοπος για την Ασία στην Εκκλησία της Σμύρνης από τους ίδιους τους Αποστόλους». Αυτά γράφει για τον Πολύκαρπο ο επίσκοπος της Λυών της Γαλλίας Ειρηναίος, μαθητής του Πολυκάρπου.
Ο Άγιος Πολύκαρπος ήταν πνευματικός ποιμένας των χριστιανών της περιοχής περίπου στο 100 μ.Χ. Το έτος 107 φιλοξενεί τον επίσκοπο Αντιοχείας Ιγνάτιο όταν, κατευθυνόμενος προς τη Ρώμη όπου θα υποστεί αργότερα το μαρτύριο, πέρασε από τη Σμύρνη. Από τη Ρώμη ο Ιγνάτιος θα γράψει την περίφημη επιστολή του προς τον Πολύκαρπο.
To έτος 154 μεταβαίνει στη Ρώμη ώστε να συζητήσει με τον Πάπα Άγιο Ανίκητο την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα. Με την επιστροφή του στη Σμύρνη ξεκίνησαν διωγμοί κατά των χριστιανών. Ο γηραιός επίσκοπος (86 ετών) μεταφέρεται στο στάδιο της πόλης όπου καταδικάζεται από τον Ρωμαίο κυβερνήτη. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο άγιος αυτός επίσκοπος αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του δηλώνοντας ο ίδιος Χριστιανός. Θα υποστεί το μαρτύριο το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου του έτους 155.
Το Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο αναφέρει: Μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου και μάρτυρος, ο οποίος τιμάται ως μαθητής του μακαριστού Αποστόλου Ιωάννη και τελευταίος μάρτυρας της αποστολικής περιόδου. Υπό τους αυτοκράτορες Mάρκο Αντωνίνο και Λούκιο Αυρήλιο Κόμμοδο, στη Σμύρνη στην Ασία, στη σημερινή Τουρκία, στο αμφιθέατρο, ενώπιον του ανθύπατου και ολόκληρου του πλήθους, σχεδόν ενενηντάχρονος, παραδόθηκε στην πυρά ευχαριστώντας τον Θεό Πατέρα για το γεγονός ότι τον συγκαταλέγει μεταξύ των μαρτύρων.
πγπ