23 Οκτωβρίου Μνήμη του Αγίου Ιωάννη da Capestrano

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ DA CAPESTRANO

 

 

Γεννήθηκε στο Καπεστράνο, κοντά στην Λ’ Άκουιλα, το 1386. Ο πατέρας του ήταν Γερμανός βαρόνος και η μητέρα του από το Αμπρούτσο.

Σπούδασε στη Περούτζια, αποφοίτησε και έγινε άριστος νομικός, τόσο που διορίστηκε κυβερνήτης της πόλης. Όταν κάποια στιγμή αιχμαλωτίστηκε, αποφάσισε να γίνει Φραγκισκανός.

Ήταν φίλος του Αγίου Βερναρδίνου. Τον υπερασπίστηκε μάλιστα όταν ο Βερναρδίνος κατηγορήθηκε για αίρεση. Ο Πάπας τον έστειλε ως δελεγάτο του στην Αυστρία, τη Βαυαρία, την Πολωνία, όπου οι Χουσίτες εξαπλωνόταν όλο και περισσότερο. Στους Αγίους Τόπους προώθησε την ένωση των Αρμενίων με τη Ρώμη.

Ήταν εβδομήντα χρονών, το 1456, όταν βρέθηκε στη μάχη του Βελιγραδίου που δεχόταν επίθεση από τους Τούρκους. Για έντεκα μέρες και έντεκα νύχτες δεν έφυγε ποτέ από το στρατόπεδο. Τρεις μήνες αργότερα όμως, στις 23 Οκτωβρίου, πέθανε στο Βίλαχ της Αυστρίας (σήμερα Ιλόκ, στην Κροατία).

Αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Αλέξανδρο Ζ’ στις 16 Οκτωβρίου 1690. Το 1984, ο Πάπας Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’ τον ανακήρυξε προστάτη των στρατιωτικών ιερέων.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα στην ΕΡΤ

Η Δημόσια Τηλεόραση θα καλύψει και θα μεταδώσει ολόκληρο το επίσημο πρόγραμμα του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας. Από την άφιξη του το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, το πρωί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την αναχώρηση του τη Δευτέρα