23 Νοεμβρίου μνήμη του Αγίου Κλήμεντος Α΄, Πάπα Ρώμης

Ο Κλήμεντας είναι ο τρίτος διάδοχος του Αγίου Πέτρου ύστερα από το Λίνο και τον Ανάκλητο. Λέγεται ότι κατά τη νεότητά του ήταν βοηθός του Αποστόλου Παύλου. Για το Κλήμεντα όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: η βαθιά γνώση των Γραφών, ακόμα και των εβραϊκών και απόκρυφων. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι προήλθε από τον εβραϊσμό.

Η ποντιφική του διακονία είχε διάρκεια εννέα ετών σε μία περίοδο όπου στη Ρώμη αυτοκράτορες ήταν ο Δομιτιανός, ο Νέρβας και ο Τραϊανός.

Η Εκκλησία τον τιμά ως Αποστολικό Πατέρα λόγω της επιστολής που απέστειλε στην κοινότητα της Κορίνθου, όταν αυτή ταλανιζόταν από εσωτερικά προβλήματα. Η επιστολή αυτή στάλθηκε όταν είχαν παύσει οι διωγμοί του Δομιτιανού, στις ημέρες του Νέρβα και παρουσίαζε τη φωνή της Εκκλησίας της Ρώμης η οποία, έχοντας πλήρη επίγνωση της εξουσίας και της ευθύνης της απέναντι στις υπόλοιπες Εκκλησίες, τη συνέταξε για να βοηθήσει την Εκκλησία της Κορίνθου. Κάνει αναφορά στην θεϊκή προέλευση της εκκλησιαστικής εξουσίας και στους κανόνες για την αποστολική διαδοχή. Καταδικάζει την εκδίωξη των πρεσβυτέρων της Κορίνθου και ενθυμίζει ότι η εικόνα της χριστιανικής κοινότητας θα πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα αδελφοσύνης. Το έγγραφο αυτό που διαδόθηκε σε ολόκληρη την αρχαία χριστιανοσύνη είναι πάντοτε επίκαιρο.

Λίγα είναι γνωστά για τα τελευταία χρόνια της ζωής του Κλήμεντα. Σύμφωνα με μια πρώτη εκδοχή θανατώθηκε στην Κριμαία όπου ήταν εξόριστος δια πνιγμού (δεμένος από μια άγκυρα). Ο Ευσέβιος της Καισαρείας και ο άγιος Ιερώνυμος αναφέρονται μόνον στο έτος 101, χρονολογία θανάτου του.

Τον 4ο αιώνα χτίζεται στο λόφο Celio της Ρώμης μια Βασιλική προς τιμήν του που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1084 και ανακατασκευάστηκε κατά τον 18ο αιώνα.

 

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Συνομιλία με έναν ιερέα, Εξορκιστή στην Ελλάδα.

«Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΕΡΕΑ, ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ «Ο ‟Εξορκιστής″ (πρωτότυπος τίτλος: The Exorcist) είναι μια κινηματογραφική ταινία θρίλερ του 1973, αμερικανικής παραγωγής. Έχει λάβει

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 25 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου