23 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Ιλδεφόνσου, Επισκόπου Τολέδου

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΛΔΕΦΟΝΣΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΛΕΔΟΥ

 

 

Πολύ ευλαβής προς την Παναγία στην οποία έγραψε μια περίφημη πραγματεία και σημαντική προσωπικότητα της Ισπανίας της εποχής του, ο Ιλδεφόνσος ήταν απόγονος μιας ισχυρής ρωμαϊκής οικογένειας.

Ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς θα μπορούσε να είχε κάνει καριέρα, αλλά επέλεξε να γίνει μοναχός και να χειροτονηθεί διάκονος. Εκλέχτηκε ηγούμενος της μονής των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, κοντά στο Τολέδο. Όταν ο Επίσκοπος του Τολέδου Ευγένιος Β’ πέθανε το 657, ο πενηντάχρονος Ιλδεφόνσος κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της εκκλησιαστικής επαρχίας. Όντας άνθρωπος ταπεινός δίστασε και αρνήθηκε την εκλογή σε σημείο μάλιστα ο ίδιος ο Βησιγότθος βασιλιάς Recesvinto να κινηθεί προσωπικά προκειμένου να τον πείσει να φύγει από το κοινόβιο και να αποδεχθεί την εκλογή του.

Άφησε ως παρακαταθήκη λειτουργικά βιβλία και το έργο «De viris illustribus», ένα είδος συνέχισης της εγκυκλοπαίδειας του Αγίου Ισίδωρου της Σεβίλλης (του οποίου σύμφωνα με την παράδοση ήταν μαθητής).

Στις 15 Αυγούστου 660, λίγο πριν την έναρξη της Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό, η Αειπάρθενος Θεοτόκος εμφανίστηκε σε όραμα και τον ενέδυσε με ένα πολύτιμο άμφιο για την τέλεση των Αχράντων Μυστηρίων. Πέθανε στο Τολέδο, του οποίου είναι προστάτης, το 667.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου