23η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄

23η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ,

Κύκλος Γ΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 119 [118], 137. 124)

Δίκαιος είσαι, Κύριε, και δίκαιη η κρίση σου. Πράξε στο δούλο σου σύμφωνα με το έλεός σου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πατέρα, από τον οποίο λαβαίνουμε τη λύτρωση και την υιοθεσία, κοίταξε με πατρική στοργή όσους πιστεύουν στον Ιησού Χριστό και χορήγησέ τους την αληθινή ελευθερία και την αιώνια κληρονομία σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Σοφίας του Σολομώντος  (9,13-18)

         Ποιος άνθρωπος θα μπορούσε να γνωρίσει τα σχέδια του Θεού; Ή ποιος θα μπορούσε να διαλογιστεί τι θέλει ο Κύριος; Οι σκέψεις των θνητών είναι δειλές και αβέβαια τα σχέδιά μας, επειδή το φθαρτό σώμα βαραίνει την ψυχή, και η γήινη κατοικία βαραίνει το νου που σκέπτεται πολλά.

         Με δυσκολία μπορούμε να υπολογίσουμε τα επίγεια και με κόπο μπορούμε να βρούμε όσα είναι εμπρός μας. Ποιος μπορεί να ανιχνεύσει τα ουράνια; Ποιος θα μπορούσε να γνωρίσει το θέλημά σου, αν εσύ δεν του έδινες τη σοφία και δεν έστελνες από ψηλά το άγιό σου πνεύμα; Και έτσι επανέφερες στο σωστό δρόμο όσους κατοικούν στη γη, και δίδαξες τους ανθρώπους ό,τι σου είναι αρεστό, αυτούς που σώθηκαν χάρη στη σοφία.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (90)

 

Κύριε, έγινες καταφύγιο για μας,

 από γενεά σε γενεά.

 

Εσύ κάνεις να επιστρέψει ο άνθρωπος στη γη, *

και είπες: «Μετανοήστε, παιδιά των ανθρώπων».

Επειδή χίλια χρόνια στα μάτια σου +

είναι σαν τη χθεσινή ημέρα, που πέρασε, *

 

και σαν μια βάρδια μες στη νύχτα.

Τους εκμηδενίζεις, είναι σαν όνειρο:*

το πρωί σαν χλόη που φυτρώνει,

το πρωί που ανθίζει και αυξάνει, *

 

το βράδυ πέφτει και ξεραίνεται.

Δίδαξέ μας να μετρούμε τις ημέρες μας, *

ώστε να οδηγήσουμε στη σοφία την καρδιά μας.

Επίστρεψε, Κύριε. Έως πότε;*

 

Λυπήσου τους δούλους σου.

Το πρωί γέμισέ μας με το έλεός σου, +

και θα χαρούμε και θα ευφραινόμαστε, *

όλες τις ημέρες της ζωής μας.

 

Και η λαμπρότητα του Κυρίου, του Θεού μας, *

ας είναι επάνω μας,

και στερέωσε για μας τα έργα των χεριών μας, *

και στερέωσε τα έργα των χεριών μας.

  

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Φιλήμονα (9β-10.12-17)

         Αγαπητέ, εγώ ο Παύλος, έτσι που είμαι προχωρημένος στην ηλικία και τώρα φυλακισμένος για τον Ιησού Χριστό, σε παρακαλώ για το παιδί μου, τον Ονήσιμο, που τον γέννησα ενώ ήμουν φυλακισμένος. Σου τον έστειλα πίσω, αυτόν, δηλαδή τα ίδια μου τα σπλάχνα.

         Εγώ ήθελα να τον κρατήσω για τον εαυτό μου, για να με υπηρετεί στη θέση σου, τώρα που βρίσκομαι στη φυλακή εξαιτίας του Ευαγγελίου. Δε θέλησα, όμως, να κάμω τίποτα χωρίς τη δική σου γνώμη, ώστε η καλή σου πράξη να μη γίνει αναγκαστικά αλλά με τη θέλησή σου. Ίσως, πράγματι, για το λόγο αυτό να αποχωρίστηκε από κοντά σου προσωρινά, ώστε να τον αποκτήσεις για πάντα, όχι πια ως δούλο αλλά, περισσότερο από δούλο, ως αγαπητό αδελφό, κατ’αρχήν για μένα, αλλά πόσο μάλλον για σένα, και σαν άνθρωπο και σαν χριστιανό. Αν, λοιπόν, με θεωρείς φίλο σου, δέξου τον σαν να ήμουν εγώ.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ψλ.119,135)

Αλληλούια. Φανέρωσε στο δούλο σου το πρόσωπό σου, και δίδαξέ με τα δικαιώματά σου. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (14,25-33)

         Τον καιρό εκείνο, μαζί με τον Ιησού πήγαινε πολύς κόσμος, κι εκείνος στράφηκε και τους είπε: «Αν κάποιος έρχεται σε μένα και δε μισεί τον πατέρα του και τη μητέρα και τη γυναίκα και τα παιδιά και τους αδελφούς και τις αδελφές και την ίδια τη ζωή του, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου. Και όποιος δε σηκώνει το σταυρό του και να ακολουθεί πίσω μου, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου.

         Διότι, ποιος από σας που θέλει να οικοδομήσει ένα πύργο δεν κάθεται πρώτα να υπολογίσει τη δαπάνη, αν έχει αρκετά για να τον τελειώσει; Ώστε μη τυχόν και βάλει θεμέλια και δεν μπορεί να τελειώσει το έργο κι όλοι όσοι τον βλέπουν αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν, λέγοντας: “Αυτός άρχισε να χτίζει, αλλά δεν μπόρεσε να τελειώσει”.

         Ή, ακόμα, ποιος βασιλιάς που πάει να πολεμήσει έναν άλλο βασιλιά δεν κάθεται πρώτα να σκεφτεί αν είναι αρκετά δυνατός με δέκα χιλιάδες στρατό για να αντιμετωπίσει τον άλλο που έρχεται εναντίον του με είκοσι χιλιάδες; Αλλιώς, ενώ αυτός είναι ακόμα μακριά, στέλνει πρεσβευτές και διαπραγματεύεται την ειρήνη.

         Έτσι, λοιπόν, κι όποιος από σας δεν απαρνείται όλα τα υπάρχοντά του, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, και σήμερα αντήχησε στ’ αφτιά μας το Ευαγγέλιο της σωτηρίας. Ας παρακαλέσουμε το Θεό Πατέρα να μας βοηθήσει να τον δεχθούμε μέσα στην καρδιά μας, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού,  ώστε να μην σκοπεύει στα πρόσκαιρα, αλλά με το Διδάσκαλό της να κοιτάζει στο δρόμο του Σταυρού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας και όλων των εθνών της γης, ώστε να επιζητούν πέρα από την υλική πρόοδο και την πνευματική ανάπτυξη των λαών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους μοναχούς, ώστε να είναι μέσα στον κόσμο ζωντανό σημείο της ριζικής απάντησης στα καλέσματα του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους διστάζουν να παραγκωνίσουν τα υλικά αγαθά για χάρη του Κυρίου και του Ευαγγελίου του, ώστε να ενδυναμωθούν από το Άγιο Πνεύμα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να μάθουμε να στηρίζουμε τη ζωή μας πρώτα στην εντολή της αγάπης και μετά στην αναζήτηση οποιουδήποτε άλλου αγαθού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε, είθε όλοι οι χριστιανοί να ακολουθούν τον Υιό σου με θάρρος και να παραμείνουν πιστοί μαζί του μέχρι τέλους. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Θεέ Πατέρα, πηγή πραγματικής ευσέβειας και ειρήνης, βοήθησέ μας, ώστε με αυτά τα δώρα να τιμήσουμε αντάξια τη μεγαλοσύνη σου και, με τη συμμετοχή μας στο θείο Μυστήριο, να στερεώσουμε την ενότητά μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 42 [41], 2-3)

Όπως ποθεί τις πηγές των νερών το ελάφι,έτσι σε ποθεί, Θεέ, η ψυχή μου. Δίψασε η ψυχή μου τον Θεό, τον ζωντανό Θεό μου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφόσον, Κύριε, μας τρέφεις και μας ενισχύεις με το Λόγο σου και με τον Άρτο της ζωής, αξίωσέ μας να αποκομίζουμε μεγάλη ωφέλεια από τις δωρεές του αγαπητού Υιού σου, ώστε να γινόμαστε πάντοτε κοινωνοί της ζωής του. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου