Η Κώμη Τηνου γιόρτασε το μαρτύριο του Αγίου Ιωάννη

Η Κώμη Τήνου γιόρτασε το μαρτύριο  του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστού.

Ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Όπως είπε και ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός για τον Ιωάννη το Βαπτιστή «δεν γεννήθηκε μεγαλύτερος άνθρωπος από τον Ιωάννη». Ονομάζεται «Βαπτιστής», επειδή βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό όπου εκεί βάπτισε και τον ίδιο τον Ιησού Χριστό και «Πρόδρομος», επειδή με το κήρυγμα του και το έργο του ανάγγελλε και επεσήμαινε τον ερχομό του Ιησού Χριστού.Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, αποδοκίμαζε την σχέση του τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη με την γυναίκα του αδελφού του Ηρώδη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση του και τον αποκεφαλισμό του.

Παραμονή της εορτής , το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 20.00 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός , όπου προέδρευε ο εκ  Κώμης Τήνου καταγόμενος, Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Φώσκολος πρώην Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών.  Μαζί του συμπροσευχήθηκε ο εφημέριος της Π. Ενότητας Κώμης, π. Αλέξανδρος Πέρρος, ο εφημέριος της Π. Ενότητας Αγάπης, π. Νικόλαος Ψάλτης και ο ιεροδιάκονος Μάριος Φώσκολος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος, π. Νικόλαος όπου με τον πηγαίο  λόγο του εξήγησε την σπουδαιότητα της εορτής. Στο εκκλησιαστικό όργανο ήταν ο κ. Αρμακόλας Ιωάννης.

Ανήμερα της εορτής του Μαρτυρίου του Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία όπου προΐσταται ο Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ Πρίντεζης, Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου – Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν και συμπροσευχήθηκαν ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Φώσκολος, πρώην Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών, ο εφημέριος της Π. Ενότητας Κώμης, π. Αλέξανδρος Πέρρος, ο εφημέριος της Π. Ενότητας Κτικάδου π. Γεώργιος Ανδριώτης ενώ στο ιερό, ιερουργούσε ο ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος. Τα βιβλικά κείμενα τα διάβασαν λαϊκά μέλη του εκκλησιάσματος.

Ο Σεβασμιότατος στο λόγο του μεταξύ άλλων, εξήγησε τα βιβλικά κείμενα που ακούστηκαν, τόνισε τις αρετές του Ιωάννη και το σημαντικό έργο που έκανε. Όπως και εχτές στο Αρμόνιο ήταν ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας όπου την παραμονή αλλά και ανήμερα έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και κατέπληξε τους παρόντες ενορίτες και φιλέορτους  που είχαν έρθει στον Ναό να εορτάσουν τον προστάτη Άγιο.

Ο εφημέριος π. Αλέξανδρος όπως στην παραμονή ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο για την παρουσία του και το μεστό κήρυγμα του, έτσι και ανήμερα, καλωσόρισε τον Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη στην ενορία, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Πανήγυρη της Ενορίας και του ευχήθηκε καλή ποιμαντορία. Με την σειρά του ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε τον εφημέριο για τα καλά του λόγια και ευχήθηκε στο χωριό και ιδιαίτερα στους φέροντες το όνομα του Ιωάννη, χρόνια πολλά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σύλλογος του χωριού πρόσφερε πλούσιο κέρασμα στους παρευρισκομένους.  

​​​​​​​​Φώτο Ρόζα Σάβαρη

Επιμέλεια κειμένου  Δμφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου