22 καθολικοί ιεραπόστολοι δολοφονήθηκαν το 2021

22 ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 2021

 

 

Πρόσφατα αναφέραμε ότι ο Ρώσος Μητροπολίτης Ιλαρίων, μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, είπε ότι από τα θέματα που θα απασχολήσουν προσεχή συνάντηση του Ποντίφικα με το Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο θα είναι η προστασία των χριστιανών ανά τον κόσμο. Ίσως ακούγεται περίεργο ή ότι αυτό έχει “τοπική” αλήθεια π.χ. στη Συρία. Όμως τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο ρώσος Ιεράρχης έχει δίκιο. 

Μεταξύ 2000-2020 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 536 καθολικοί που πρόσφεραν ποιμαντικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες, όχι μόνο ιερείς αλλά και λαϊκοί.

Επί αρχιερατείας του Πάπα Φραγκίσκου έχουν βρει το θάνατο 227 άτομα. Το 2021 13 ιερείς, 1 μοναχός, 2 μοναχές και 6 λαϊκοί και συνολικά 22 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ληστές, διακινητές ναρκωτικών, ένοπλους σε εμπόλεμες περιοχές ή χωρίς να γνωρίζουμε τις περιστάσεις. 

 

 

Οι δολοφονίες έγιναν σε Αφρική (11), Λατινική Αμερική (7), Ασία (3) και Ευρώπη (1) και των 16 αφιερωμένων ατόμων ήταν στις εξής χώρες:

Η πρώτη είχε θύμα τον ιταλό Λασαλιανό αδελφό Luigi Manganiello (φωτό), με δράστη ληστή που είχε μπει στο σχολείο που δίδασκε στη Βενεζουέλα την 5-1-21. Τον ίδιο μήνα 3 ιερείς σε Νιγηρία, Μπουρκίνα Φάσο και Φιλιππίνες είχαν την ίδια τύχη. Το Μάρτιο “έφυγαν” άλλοι 3 ιερείς, σε Αγκόλα, Μεξικό και Νιγηρία. Το Μάιο άλλος 1 ιερέας στη Νιγηρία και τον Ιούνιο άλλος 1 στο Μεξικό. 

Ο Αύγουστος “σημαδεύτηκε” από τη δολοφονία του π. Olivier Marie, Επαρχιακού Ηγούμενου των Μονφορτιανών στη Γαλλία, από ευεργετηθέντα μετανάστη με ψυχιατρικά προβλήματα, 2 μοναζουσών στο Νότιο Σουδάν και ακόμα 2 ιερέων σε Ουγκάντα και Μεξικό.

Το Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο δολοφονήθηκαν, αντίστοιχα, 1 ιερέας στην Αιτή και άλλος 1 στη Νιγηρία. Οι περισσότερες δολοφονίες έγιναν στη Νιγηρία (4) και στο Μεξικό (3).

Στα στατιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι δεκάδες χριστιανοί καθολικοί πολίτες, θύματα των συγκρούσεων σε Νότιο Σουδάν και Μυανμάρ. 

 

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από Πρακτορείο FIDES

Αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα από Il Sismografo

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου