22 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Βικεντίου της Σαραγόσα, Διακόνου και Μάρτυρος

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ

ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑ, ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Ο Άγιος Βικέντιος έζησε στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Ήταν διάκονος, βοηθός του επισκόπου Βαλερίου. Ο Βαλέριος ήταν άξιος επίσκοπος αλλά αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, ήταν τραυλός πράγμα που τον δυσκόλευε στο κήρυγμα. Τις ομιλίες, λοιπόν, του Βαλερίου ανέλαβε εξολοκλήρου ο Βικέντιος, που εκτός από θαρραλέος ήταν και ένας εξαίρετος ρήτορας.

Ο Βικέντιος βρήκε μαρτυρικό θάνατο κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού. Μέσα στο κλίμα τρόμου που επικρατεί όπου χριστιανικά οικοδομήματα καταστρέφονται, χριστιανοί που κατέχουν δημόσιους ρόλους απολύονται και υποχρεώνονται οι πάντες να προσφέρουν θυσίες στις παγανιστικές θεότητες ο Βαλέριος και ο Βικέντιος συνεχίζουν να κηρύττουν το Ευαγγέλιο και να παροτρύνουν τους χριστιανούς να προσκαρτερούν στη Χριστιανική τους πίστη. Ο Βαλέριος με την επισκοπική του εξουσία και ο Βικέντιος με τον ισχυρό και πειστικό του λόγο δημιούργησαν μια αδιάλυτη ενότητα ώστε ο διοικητής της Βαλένθια Δακιανός δίνει εντολή να συλληφθούν και οι δύο. Ο Δακιανός αντιλήφθηκε αμέσως ότι ο πραγματικός εχθρός που πρέπει να αντιμετωπιστεί δεν είναι ο Επίσκοπος αλλά ο Διάκονος. Διέταξε, λοιπόν, την εξορία του επισκόπου και επικεντρώθηκε στη δίκη κατά του Βικεντίου. Ο διάκονος ακλόνητος είπε στο Δακιανό: «θα κουραστείτε πρώτα εσείς να μας βασανίζετε παρά εμείς να υποφέρουμε». Αυτό εξόργισε το διοικητή ο οποίος εφάρμοσε επάνω του μια σειρά βασανιστηρίων όπως μαστίγωμα, σκάφη, κ.α. ρίχνοντάς τον εντέλει σε ένα σκοτεινό κελί. Όλα αυτά τα βασανιστήρια ο Βικέντιος τα υπέμεινε λέγοντας:«Μου κάνετε χάρη σαν σε φίλο, διότι πάντοτε επιθυμούσα να επισφραγίζω με το αίμα μου την πίστη μου στον Ιησού Χριστό. Είναι κάποιος άλλος που πάσχει μέσα μου τον οποίο εσύ δεν θα καταφέρεις ποτέ να λυγίσεις. Αυτό που κουράζεσαι να καταστρέψεις με τα βασανιστήρια δεν είναι παρά ένα αδύναμο πήλινο δοχείο που πρέπει σε κάθε περίπτωση να σπάσει. Δεν θα μπορέσεις όμως ποτέ να πλήξεις αυτό που παραμένει μέσα και το οποίο αύριο θα είναι ο δικαστής σου». Ο Βικέντιος πεθαίνει στις 22 Ιανουαρίου 304.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου