22 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Βικεντίου της Σαραγόσα, Διακόνου και Μάρτυρος

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ

ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑ, ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Ο Άγιος Βικέντιος έζησε στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Ήταν διάκονος, βοηθός του επισκόπου Βαλερίου. Ο Βαλέριος ήταν άξιος επίσκοπος αλλά αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, ήταν τραυλός πράγμα που τον δυσκόλευε στο κήρυγμα. Τις ομιλίες, λοιπόν, του Βαλερίου ανέλαβε εξολοκλήρου ο Βικέντιος, που εκτός από θαρραλέος ήταν και ένας εξαίρετος ρήτορας.

Ο Βικέντιος βρήκε μαρτυρικό θάνατο κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού. Μέσα στο κλίμα τρόμου που επικρατεί όπου χριστιανικά οικοδομήματα καταστρέφονται, χριστιανοί που κατέχουν δημόσιους ρόλους απολύονται και υποχρεώνονται οι πάντες να προσφέρουν θυσίες στις παγανιστικές θεότητες ο Βαλέριος και ο Βικέντιος συνεχίζουν να κηρύττουν το Ευαγγέλιο και να παροτρύνουν τους χριστιανούς να προσκαρτερούν στη Χριστιανική τους πίστη. Ο Βαλέριος με την επισκοπική του εξουσία και ο Βικέντιος με τον ισχυρό και πειστικό του λόγο δημιούργησαν μια αδιάλυτη ενότητα ώστε ο διοικητής της Βαλένθια Δακιανός δίνει εντολή να συλληφθούν και οι δύο. Ο Δακιανός αντιλήφθηκε αμέσως ότι ο πραγματικός εχθρός που πρέπει να αντιμετωπιστεί δεν είναι ο Επίσκοπος αλλά ο Διάκονος. Διέταξε, λοιπόν, την εξορία του επισκόπου και επικεντρώθηκε στη δίκη κατά του Βικεντίου. Ο διάκονος ακλόνητος είπε στο Δακιανό: «θα κουραστείτε πρώτα εσείς να μας βασανίζετε παρά εμείς να υποφέρουμε». Αυτό εξόργισε το διοικητή ο οποίος εφάρμοσε επάνω του μια σειρά βασανιστηρίων όπως μαστίγωμα, σκάφη, κ.α. ρίχνοντάς τον εντέλει σε ένα σκοτεινό κελί. Όλα αυτά τα βασανιστήρια ο Βικέντιος τα υπέμεινε λέγοντας:«Μου κάνετε χάρη σαν σε φίλο, διότι πάντοτε επιθυμούσα να επισφραγίζω με το αίμα μου την πίστη μου στον Ιησού Χριστό. Είναι κάποιος άλλος που πάσχει μέσα μου τον οποίο εσύ δεν θα καταφέρεις ποτέ να λυγίσεις. Αυτό που κουράζεσαι να καταστρέψεις με τα βασανιστήρια δεν είναι παρά ένα αδύναμο πήλινο δοχείο που πρέπει σε κάθε περίπτωση να σπάσει. Δεν θα μπορέσεις όμως ποτέ να πλήξεις αυτό που παραμένει μέσα και το οποίο αύριο θα είναι ο δικαστής σου». Ο Βικέντιος πεθαίνει στις 22 Ιανουαρίου 304.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου