22 Δεκεμβρίου Μνήμη της Αγίας Φραγκίσκης Ξαβερίας Καμπρίνι, παρθένου

22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΗΣ ΞΑΒΕΡΙΑΣ ΚΑΜΠΡΙΝΙ, ΠΑΡΘΕΝΟΥ

 

Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1850 στο SantAngelo Lodigiano. Έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς και αποφάσισε να κλειστεί σε μοναστήρι αλλά δεν έγινε αποδεκτή διότι ήταν φιλάσθενη.

Ο εφημέριος της πρότεινε να φροντίζει τα παιδιά του ενοριακού ορφανοτροφείου. Είχε μόλις πάρει το πτυχίο της δασκάλας. Εκεί η Φραγκίσκη έκανε πολύ περισσότερο. Έπεισε μάλιστα κάποιες συμμαθήτριές της να προσκολληθούν σε εκείνη όπως και έγινε. Πολύ σύντομα δημιουργήθηκε το πρώτο κύτταρο των Αδελφών ιεραποστόλων της Ιεράς Καρδίας. Ήταν το έτος 1880.

Έχοντας εμπνευστεί από τον Άγιο Φραγκίσκο Ξαβέριο ονειρευόταν να σαλπάρει για την Κίνα, όμως ο Πάπας ως τόπο της ιεραποστολικής δράσεως του τάγματός της της υπέδειξε την Αμερική. Και αυτό γιατί στην Αμερική είχαν μεταναστεύσει χιλιάδες Ιταλών που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο. Ζούσαν όμως στις πολύ άθλιες συνθήκες εγκατάστασης. Η ίδια το αντιλήφθηκε αμέσως, κατά το πρώτο από τα είκοσι τέσσερα υπερατλαντικά ταξίδια της ήρθε αντιμέτωπη με τις κακουχίες και τις αβεβαιότητες των οικονομικών μεταναστών. Στάθηκε όμως με υποδειγματικό θάρρος μπροστά στη μητρόπολη Νέα Υόρκη φροντίζοντας ορφανά και περιθάλποντας αρρώστους, κτίζοντας σπίτια, σχολεία και ένα μεγάλο νοσοκομείο. Από τη Νέα Υόρκη πέρασε στο Σικάγο και από εκεί στην Καλιφόρνια εξαπλώνοντας την δράση της σε όλη την Αμερική μέχρι την Αργεντινή.

Εργάστηκε όλη της τη ζωή, έχοντας κάνει αμέτρητα ταξίδια, με σκοπό να γίνει ευκολότερη η ενσωμάτωση των μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία, κάνοντάς τους καλούς πολίτες, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ιταλική και την καθολική χριστιανική τους ταυτότητα. Σε αυτή την κοινωνική προαγωγή, η Φραγκίσκη χρησιμοποίησε μια τεχνική της οποίας αρχή ήταν: να πείσει τους πλούσιους Ιταλούς να βοηθήσουν τους λιγότερο ευνοημένους. Ακόμη και μερικοί από τους ευεργέτες της, που ήταν δηλωμένοι αντικληρικοί, την βοήθησαν όχι από θεολογικά κίνητρα αλλά γιατί θαύμασαν το χάρισμα και το έργοτης.

Στα συγχαρητήρια που της εξέφραζαν οι άνθρωποι εκείνη έλεγε: «Όλα αυτά τα πράγματα δεν τα κάνει ο Κύριος;»

Πέθανε κατά τη διάρκεια ενός από τα πολλά ταξίδια της προς το Σικάγο στις 22 Δεκεμβρίου 1917. Το σκήνωμά της μεταφέρθηκε στην Εκκλησία του “Mother Cabrini High School”.

Εντάχθηκε στον κατάλογο των Αγίων της Εκκλησίας μας στις 7 Ιουλίου 1946 από τον Πάπα Πίο 12ο.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου