22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Ο Αγαπητός ήταν γιος του Ιερέα Ιορδάνου, ιερουργού της Εκκλησίας των Αγίων Ιωάννου και Παύλου στο Τσέλιο της Ρώμης. Εκλέχτηκε Επίσκοπος Ρώμης στις 13 Μαΐου 535 και η ποιμαντορία του διήρκησε μόλις ένδεκα μήνες. Στο διάστημα αυτό ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος, από τον Κλήρο και από τον Ιουστινιανό.
Εκεί αντιμετώπισε τους Μονοφυσίτες καθαιρώντας τον αιρετικό Πατριάρχη Άνθιμο, στη θέση του οποίου ανέδειξε τον Πρεσβύτερο Μηνά.
Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις κατά το ταξίδι του πραγματοποίησε θαυματουργικά σημεία χαρίζοντας τη θεραπεία σε έναν τυφλό και έναν χωλό.
Το μακρύ ταξίδι από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη όμως κλόνισε την υγεία του. Πολύ σύντομα αρρώστησε και πέθανε στις 22 Απριλίου 536.
Ενταφιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
«Στην Κωνσταντινούπολη, επέτειος του θανάτου του Αγίου Αγαπητού, Πάπα, ο οποίος εργάστηκε σθεναρά ώστε η εκλογή του Επισκόπου Ρώμης να πραγματοποιείται ελεύθερα από τον Κλήρο της Πόλης (Urbe) και η αξιοπρέπεια της Εκκλησίας να είναι σεβαστή παντού.
Εστάλη στη συνέχεια από τον βασιλιά των Γότθων Θεόδοτο στη Κωνσταντινούπολη στον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, υπερασπίστηκε την ορθή πίστη και χειροτόνησε τον Μηνά Επίσκοπο της πόλης, όπου αναπαύθηκε εν ειρήνη» (Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο).
Τιμάται ως Άγιος και από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 17 Απριλίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου