Μελέτη του Ευαγγελίου της Τρίτης της 20ης εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

17 Αυγούστου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (19,23-30)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: “Αλήθεια σας λέω: ένας πλούσιος δύσκολα θα μπει στη βασιλεία των ουρανών. Και πάλι σας λέω: είναι ευκολότερο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, παρά ένας πλούσιος να μπει στη βασιλεία του Θεού. Όταν οι μαθητές το άκουσαν, δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη και είπαν: “Οπότε, ποιος μπορεί να σωθεί;”. Ο Ιησούς, αφού τους κοίταξε, είπε: “Αυτό είναι αδύνατο στους ανθρώπους, αλλά στο Θεό όλα είναι δυνατά”. Τότε, απαντώντας, ο Πέτρος του είπε: “Εμείς αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε. Τι, λοιπόν, θα γίνει μ’ εμάς;”. Κι ο Ιησούς τους είπε: “Αλήθεια σας λέω: εσείς που με ακολουθήσατε στη νέα δημιουργία, όταν ο Υιός του ανθρώπου καθίσει στο θρόνο της δόξας του, κι εσείς θα καθίσετε σε δώδεκα θρόνους, κρίνοντας τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ. Κι όποιος άφησε σπίτια ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή παιδιά ή χωράφια για το όνομά μου, θα λάβει εκατονταπλάσια και θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Αλλά πολλοί πρώτοι θα γίνουν τελευταίοι και τελευταίοι πρώτοι”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Εμείς, αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε»: αυτή η δήλωση του Πέτρου εκφράζει τη ριζική φύση της επιλογής που πρέπει να κάνει ο απόστολος και όλοι όσοι – και είμαστε και εμείς ανάμεσα τους – κλήθηκαν να ακολουθήσουν τον Ιησού.

Μια ριζική επιλογή που γίνεται ξεκάθαρη υπό το πρίσμα του απαιτητικού διαλόγου που προηγήθηκε μεταξύ του Ιησού και του πλούσιου νέου: «Πήγαινε, πούλησε ό,τι έχεις και δώστα στους φτωχούς, και θα έχεις ένα θησαυρό στον ουρανό, και έλα, ακλούθησε με» (Μκ. 10, 21).

Η δήλωση του Πέτρου, που χαρακτηρίζεται από βαθιά έκπληξη, εκφράζει με ένταση το δώρο της χάρης με την οποία ο Θεός μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τον κάνει ικανό να εγκαταλείψει τα πάντα για την αγάπη.  Και έτσι, μέσα από τη συνεχή δυναμική του «εγκαταλείπω για να ακολουθήσω», γινόμαστε αληθινοί μαθητές. Και μόνο έτσι αισθανόμαστε και την πραγματοποίηση της υπόσχεσης του Χριστού, σχετικά με το «εκατονταπλάσιο». Εκείνος ο οποίος εγκατέλειψε τα πάντα για να τον ακολουθήσει, ζει ήδη σε αυτή τη γη, παρά τις αναπόφευκτες δοκιμασίες, μια ύπαρξη ολοκληρωμένη και χαρούμενη.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

 

Σ’ ευχαριστώ Ιησού,

γιατί κάθε μέρα αισθάνομαι,

με ανανεωμένο θαυμασμό,

πως το αδύνατο γίνεται δυνατό

εάν το ζω υπό τη δύναμη του

ονόματός σου που σώζει.

Χορήγησέ μου να είμαι πάντοτε έτοιμος

να εγκαταλείψω τα πάντα,

για να ακολουθήσω Εσένα

και με ελευθερία να σου είμαι πιστός. Αμήν.

 

πνρ

(Πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου