21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Πανηγυρίζουμε σήμερα τα «Εγκαίνια» του ιερού Ναό της «Μαρίας της Νέας» (543), πλησίον του Ναού των Ιεροσολύμων. «Εγκαίνια», τα οποία αφορούν το σεπτό Πρόσωπο της Αειπαρθένου Μαρίας, αφού έμελλε να γίνει η ίδια το πραγματικό κατοικητήριο του Θεού, με την ενέρ­γεια του Παναγίου Πνεύματος, η χάρη του οποίου την αγίασε από τη στιγμή της συλλήψεως της, στα σπλάχνα της μητέρας της Άννας.

Από ιστορικής πλευράς, η εορτή που τελούμε σήμερα, πρέπει να πούμε, ότι δεν προέρχεται από την Αγία Γραφή, αλλά από την παράδοση των λεγόμενων Απόκρυφων και κυρίως από το Πρωτοευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου. Η Αγία Άννα, λοιπόν, αφού έλαβε από τον άγγελο υπόσχεση ότι θα γεννήσει παιδί, έκαμε τάμα να το αφιερώσει στον Κύριο. Έτσι, μετά τη γέννηση της η Μαρία μεταφέρθηκε σε κάποιο ιερό χώρο (άσυλο), στον οποίο γίνονταν δεκτές μόνο οι άμωμες παρθένες του Ισραήλ. Σε ηλικία τριών χρονών, η Παναγία αφιερώθηκε από τους γονείς της στο Ναό. Εδώ, η παραμονή της και η διατροφή της υπήρξε μάλλον θαυματουργική! Αυτά λέγει ο θρύλος των από­κρυφων.

Η εορτή υπήρχε στην Ανατολή, ήδη από τον 8ο αιώνα, με την επωνυμία «Τα εισόδια της Θεοτόκου στο Ναό». Στη δυτική Εκκλησία πέρασε πολύ αργότερα, κατά τον 14ο αιώνα (1371). Το 1472, ο Πάπας Σίξτος 4ος την κατέ­στησε υποχρεωτική σ’ ολόκληρη την Εκκλησία της Δύ­σεως.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου