21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ μνήμη του Αγίου Πέτρου Δαμιάνι


Γεννήθηκε στη Ραβέννα της Ιταλίας το 1007. Η οικογένειά του ήταν φτωχή και πολυμελής. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του την ανατροφή του ανέλαβε ο μεγαλύτερος αδελφός του Δαμιανός.

Ο Πέτρος αισθανόταν πάντοτε ευγνωμοσύνη για τον αδελφό του. Για το λόγο αυτό πρόσθεσε στο όνομά του κι εκείνο του αδελφού του.

Παρακολούθησε σπουδές στη Ραβέννα, στη Φαέντσα, την Παδούη. Μόλις σε ηλικία 25 ετών κατόρθωσε να διδάξει στο πανεπιστήμιο της Πάρμας. Το 1035 εγκαταλείπει τη διδασκαλία για να εισέλθει στη Μονή των Καμαλδούλων της πόλης Φόντε Αβελλάνα. Ήθελε μια πιο ασκητική ζωή με επίκεντρο την προσευχή, τη μελέτη των Γραφών και τη νηστεία.

Το 1057 ο Πάπας τον κάλεσε στη Ρώμη καθώς η Εκκλησία που περνούσε βαθιά κρίση είχε ανάγκη από μια επιτακτική μεταρρύθμιση. Εκλέγεται επίσκοπος της πόλεως Όστια και δημιουργείται καρδινάλιος. Από τη θέση του αυτή θα βοηθήσει συνολικά έξι Πάπες στην προσπάθειά ηθικοποίησης της Εκκλησίας.

Πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1072. Επάνω στον τάφο του είχε θελήσει να χαραχτεί επιγραφή η οποία μεταξύ άλλων λέει: Αυτό που είσαι ήμουν και αυτό που είμαι θα’ σαι.

Ο Πάπας Λέοντας ο 12ος τον ανακήρυξε Διδάσκαλο της Εκκλησίας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου