21 Οκτωβρίου Μνήμη της Αγίας Ούρσουλας, Παρθενομάρτυρος

21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑΣ, ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

Είναι πολλοί οι μύθοι που περιβάλλουν τη μορφή της Αγίας Ούρσουλας και οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν παραμύθια, όμως βασίζονται σε αξιόλογα πραγματικά στοιχεία. Η ιστορία της αγίας ανάγεται στην εποχή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού ή του Αττίλα (395-453) βασιλιά των Ούννων.

Η Ούρσουλα ήταν κόρη ενός βασιλιά της Βρετανίας. Ήταν πανέμορφη και αφιερώθηκε κρυφά στο Θεό. Ένας ειδωλολάτρης βασιλιάς, ονόματι Αιθέριος, ήθελε να την παντρευτεί. Ο γάμος θα απέτρεπε έναν πόλεμο, οπότε έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Γι αυτό ο πατέρας της ήταν σχεδόν υποχρεωμένος να δώσει τη συγκατάθεσή του. Όμως, η νεαρή γυναίκα έθεσε ορισμένους όρους: μια τριετή αναμονή, την υπόσχεση του μνηστήρα ότι θα μεταστρεφόταν και ότι θα έκαναν μαζί ένα προσκύνημα στη Ρώμη.

Τρία χρόνια αργότερα η Ούρσουλα και έντεκα ακόμα ευγενείς κοπέλες απέπλευσαν από τις ακτές τους και δια θαλάσσης και στη συνέχεια μέσω ποταμού έφτασαν στην Κολωνία. Από εκεί οδικώς έφτασαν στην Αιώνια Πόλη όπου έγιναν δεκτές από τον Πάπα και προσκύνησαν στους τάφους των Αποστόλων. Όταν επέστρεψαν στην Κολωνία εκδήλωναν ελεύθερα και άφοβα την χριστιανική τους πίστη. Για το λόγο αυτό συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν με βέλη.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα στην ΕΡΤ

Η Δημόσια Τηλεόραση θα καλύψει και θα μεταδώσει ολόκληρο το επίσημο πρόγραμμα του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας. Από την άφιξη του το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, το πρωί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την αναχώρηση του τη Δευτέρα