21 Νοεμβρίου Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 

Προσευχή προς την Παναγία της Υγείας | Καθολική Επισκοπή Σύρου | Επίσημη Ιστοσελίδα

 

Ύστερα από την εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας, στις 8 Σεπτεμβρίου και τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 12 του ίδιου μήνα του Αγιωτάτου Ονόματός της, ο κύκλος των Θεομητορικών εορτών συνεχίζεται με την εορτή των Εισοδίων. Κατά παρόμοιο τρόπο, όπως συμβαίνει με τον κύκλο των Χριστολογικών εορτών, ο οποίος περιλαμβάνει τη Γέννηση του Ιησού, οχτώ ημέρες αργότερα το Αγιώτατο Όνομά Του και στις 2 Φεβρουαρίου την Υπαπαντή του Κυρίου.

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου βασίζεται σε αναφορές απόκρυφων ευαγγελίων. Σημαίνει ότι η Μαρία, παιδί ακόμη, οδηγείται στον ναό της Ιερουσαλήμ και προσφέρεται στο Θεό. Κατά συνέπεια κάθε πιστός, δούλος του Θεού, προσφέρει ολοκληρωτικά ως δώρο τον ίδιο του τον εαυτό στο Θεό.

Την ίδια μέρα, στις 21 Νοεμβρίου, η Παναγία τιμάται με τον τίτλο «Παναγία της Υγείας». Η συγκεκριμένη γιορτή καθιερώθηκε στη Βενετική Δημοκρατία το 1630 αλλά στη συνέχεια εξαπλώθηκε παντού. Αιτία αυτής της καθιέρωσης ήταν η πανούκλα που είχε εξαπλωθεί σε όλη τη Βόρεια Ιταλία. Αντιμέτωπη με την εξάπλωση της ασθένειας και μη γνωρίζοντας πώς να την αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας οργάνωσε δέηση και λιτανεία προς τιμήν της Παναγίας. Ο ίδιος ο Δόγης, στις 22 Οκτωβρίου 1630, έκανε τάμα ότι θα ανήγειρε ένα Ναό αφιερωμένο στη χάρη της εάν η πόλη ελευθερωνόταν από τα δεινά της αρρώστιας. Το Νοέμβριο του 1631 η επιδημία υποχώρησε και ο Δόγης έκανε πράξη την υπόσχεσή του κτίζοντας τη Βασιλική της SantaMaria della Salute, τα θυρανοίξια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 28 Νοεμβρίου 1687.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου