Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 2018

Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 2018

Την πρώτη ημέρα του έτους 2018, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος τέλεσε τη πρώτη του Θεία Λειτουργία μαζί με την ενοριακή κοινότητα της Χώρας Τήνου. Μαζί του συλλειτούργησε ο εφημέριος του Ναού π. Μάρκος Φώσκολος.

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και αυτό συνέβαλε ώστε ο Ναός να είναι κατάμεστος από τους ενορίτες που έσπευσαν να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με μια κοινοτική προσευχή με τη συμμετοχή τους στην πρώτη Θεία Λειτουργία του έτους. Εκείνο όμως που δυστυχώς παρέλειψαν ήταν να πάρουν και τα παιδιά μαζί τους!

Είναι ανάγκη οι γονείς να κάνουν σωστές επιλογές στη ζωή τους και με αυτές να δίνουν το όμορφο παράδειγμα στα παιδιά τους. Να μη λένε π.χ στα παιδιά τους: «πηγαίνετε στην Εκκλησία», αλλά «παιδιά, πάμε στην Εκκλησία, διότι σήμερα είναι Κυριακή ή σήμερα είναι μεγάλη γιορτή, όπως πχ η πρωτοχρονιά!

Μετά τη ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Αυτή είναι η ημέρα ευχών, μια ημέρα πολλών και ποικίλων ευχών. Αλλά την καλύτερη ευχή και πιο ουσιώδη  μας την προσφέρει ο σημερινός Λόγος του Θεού, μια ευχή  για κάθε μια και κάθε ένα από μας, για τις οικογένειές μας, μια ευχή για όλους, για όλους τους λαούς της γης. Μια ευχή που γίνεται ταυτόχρονα προσευχή ευλογίας: «Να σε ευλογεί και να σε προστατεύει ο Κύριος. Ο Κύριος να λάμψει το πρόσωπό του  πάνω σου και να  σου χορηγήσει την ειρήνη!».

Είναι τόσο όμορφη αυτή η επίκληση του Θεού: να λάμψει το πρόσωπό του πάνω μας και να μας προστατέψει.

Ενώ ξεκινούμε ένα καινούριο χρόνο δεν έχουμε  ανάγκη να απευθυνθούμε στους αστρονόμους  και στη μαγεία  και να βρούμε βοήθεια και φως. Ούτε να σπάσουμε ρόδια, ή να κρεμάσουμε πέταλα στην πόρτα του σπιτιού μας. Αυτές είναι δεισιδαιμονίες, αδελφοί μου και αδελφές μου.  Η ευτυχία μας αξίζει πολύ περισσότερο από ένα ρόδι και το σύμβολο της ευτυχίας των χριστιανών δεν είναι το πέταλο αλλά ο Σταυρός. Αυτόν ασπαζόμαστε σήμερα και κάθε μέρα με την ευχή στο τέλος της ζωής μας να μετατραπεί σε ανάσταση.

Στην αρχή αυτού του νέου έτους σας κάνω δώρο αυτή την ευλογία  που ακούσαμε λίγο πριν. Αυτή ευχή ας είναι και προσευχή  βγαλμένη από την καρδιά μας από την εδώ συναγμένη Εκκλησία για την τοπική μας Εκκλησία, την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία όλη την  τοπική μας κοινωνία. Είθε αυτή η προσευχή να έχει ως καρπό την ειλικρινή μεταξύ μας αγάπη  για  να την μοιραστούμε με όσους ζουν δίπλα μας, στο νησί μας, στην πατρίδα μας στον κόσμο όλο. 

Αρχίσαμε  αυτό το νέο έτος  εις το όνομα του Ενός και Τριαδικού Θεού. Ο κόσμος, ο καιρός, η ιστορία, η ζωή του σύμπαντος όλα ξεκινούν από το Θεό και την αγάπη του για τον άνθρωπο. Όλα συντηρούνται από τη Θεία πρόνοιά του και όλα προς Αυτόν κατευθύνονται. Για τον Ιησού, τον Υιό του Θεού σωστά πιστεύουμε και ομολογούμε ότι:: "χθες, σήμερα και πάντοτε ο Αυτός: Αυτός είναι ο Ένας και μοναδικός Σωτήρας της ιστορίας". Κάθε καιρός βρίσκει  εν Χριστώ  και στην αγάπη του Θεού Πατέρα  φως και αληθινή αξία που μόνο εν Πνεύματι Αγίω μπορούμε να νιώσουμε και να βιώσουμε.

Τα σημερινά λειτουργικά κείμενα  μας βοηθούν  να προσκυνήσουμε την Παναγία Θεοτόκο. Είναι Εκείνη  που δέχτηκε  να γεννήσει  μέσα στο τον άχρονο Υιό του Θεού. Είναι εκείνη  που μας έφερε το Σωτήρα και έγινε η σκάλα για να κατέβει ο Θεός στη γη και να ανέβει μαζί του ο άνθρωπος στον ουρανό.

Χάρη στη δική της ελεύθερη συγκατάθεση,  είναι τώρα και μέχρι το τέλος των αιώνων ο Θεός μαζί μας.

Η  Θεοτόκος στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, με το βρέφος Ιησούς στην αγκαλιά της, είναι η εικόνα  της χαράς, είναι η είναι της ευτυχίας. Πράγματι όταν είναι παρών ο Θεός στη ζωή του ανθρώπου, τότε μπορεί να ζει ακόμη και σε μια σπηλιά και να είναι ευτυχής. Μπορεί να είναι φτωχός και να αισθάνεται ότι δεν του λείπει τίποτε. Να διαβαίνει τους δρόμους αυτού του κόσμου, και με τα λίγα που διαθέτει να φροντίζει και να χορταίνει τους πεινασμένους της γης. Να  είναι ασθενής και η πίστη του στο Θεό να του εξασφαλίζει χαρά και ελπίδα.

Σήμερα η Εκκλησία επικαλείται  την ευλογία  και την ειρήνη πάνω σε όλο τον κόσμο, ώστε ο χρόνος και η ιστορία να είναι σύμφωνα με τα σχέδια του Θεού  που θέλει οι άνθρωποι να είναι αδέλφια μεταξύ τους, διότι όλοι είναι παιδιά του.

Είναι αδέλφια ακόμη και οι άγνωστοι ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους που το μίσος, η τρομοκρατία και ο πόλεμος τους ανάγκασαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, για να σώσουν τη ζωή τους ή να την βελτιώσουν. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που ο Άγιος Πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος κατά το σημερινό μήνυμά του για την ημέρα της ειρήνης γράφει μεταξύ άλλων:

Μεταξύ αυτών που φέρνω στη σκέψη μου και στην προσευχή μου, θέλω, ακόμη μια φορά, να υπενθυμίσω τα 250 και πλέον εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες στον κόσμο, από τους οποίους τα 22 και μισό είναι πρόσφυγες. Αυτοί οι τελευταίοι, καθώς βεβαίωσε ο αγαπητός μου προκάτοχος Βενέδικτος 16ος, «είναι άνδρες και γυναίκες, παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι που αναζητούν έναν τόπο για να ζήσουν ειρηνικά» (2). Για να βρουν τον τόπο αυτόν, πολλοί από αυτούς είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους σε ένα ταξίδι που συχνά είναι μακρύ και επικίνδυνο, να υποστούν ταλαιπωρίες και βάσανα, να αντιμετωπίσουν φράκτες και τείχη, που έχουν στηθεί για να τους κρατήσουν μακριά από το στόχο τους.

Με πνεύμα ευσπλαχνίας, εναγκαλιζόμαστε όλους αυτούς που φεύγουν από τον πόλεμο και από την πείνα ή που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους εξαιτίας διακρίσεων, διώξεων, φτώχειας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Αδελφοί μου και Αδελφές μου, η Παναγία που σήμερα εορτάζουμε, Μητέρα του Λυτρωτή Θεού, είναι η γυναίκα  της ειρήνης, η Βασίλισσα της ειρήνης. Μιας ειρήνης  που δεν εξαρτάται  από τις καταστάσεις, που για εκείνη ήταν οι πιο δυσμενείς, αλλά από την καρδιά μας. Εύχομαι η καρδιά της κάθε μιας και του κάθε ενός μας να γίνει ο καλύτερος δέκτης αυτής της ειρήνης για να μπορεί καθημερινά να είναι και ένας δυνατός πομπός που θα την μεταδίδει στο σπιτικό του, στο περιβάλλον που ζει και δρα και να αντανακλά σε όλο τον κόσμο. Να γίνει ένας ισχυρός πομπός αγάπης και ειρήνης τοπικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία δόθηκε η ευλογία με τον Τίμιο Σταυρό, όπως συνηθίζεται στους ενοριακούς ναούς της Τήνου για την πρώτη ημέρα του χρόνου.

Στη συνέχεια στην ενοριακή αίθουσα μέσα σε ένα γιορτινό και οικογενειακό περιβάλλον έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας και η ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος 2018

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου