Αγία Τεσσαρακοστή στη Νάξο 2016

Αγία Τεσσαρακοστή στη Νάξο 2016 

Και η ενορία της Νάξου διανύει με ευλογία και με πνευματική προετοιμασία την περίοδο της Τεσσαρακοστής, ώστε να φτάσει με ειλικρινή μετάνοια στην κορυφαία εορτή των χριστιανών το Άγιο Πάσχα.
Η προετοιμασία αυτή ξεκίνησε από την ημέρα της Τετάρτης των Τεφρών.
Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή της ημέρας αυτής και με το κύρηγμα του εφημερίου που ακολούθησε, οι πιστοί κλήθηκαν να ξεκινήσουν μια έμπρακτη πορεία μεταστροφής προς τον Θεό Πατέρα μέσα από τη προσευχή την νηστεία και την αγαθοεργία.
Μέσα λοιπόν από την προσευχή ξαναχτίζονται οι γέφυρες επικοινωνίας των πιστών με τον πατέρα, οι οποίες γκρεμίζονται κάθε φορά που εκείνοι λένε όχι στο θέλημα Του διαπράττοντας την αμαρτία.
Προσευχόμενος ο πιστός ανοίγει την πόρτα της καρδίας του έτσι ώστε να πλημμυρίσει από την αγάπη του θεού.
Με την νηστεία αντίστοιχα και τις μικρές και καθημερινές απονεκρώσεις αφενός ακολουθούμε το παράδειγμα του Χριστού ο οποίος πριν ξεκινήσει τη διδασκαλία του νήστευσε σαράντα ημέρες στην έρημο, και αφετέρου συμμετέχει και το σώμα μας στο διαρκή πνευματικό αγώνα της συμφιλίωσης με το θεό.
Όμως αυτή η εσωτερική και εξωτερική προσπάθεια των πιστών με την προσευχή και την νηστεία αντίστοιχα θα πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή προς τον αναγκεμένο και πονεμένο συνάνθρωπο μας μέσα από την ελεημοσύνη και την αγαθοεργία.
Εν συνέχεια οι ενορίτες καλούνται να συμμετάσχουν στην τελετή του Δρόμου του Σταυρού που πραγματοποιείτε κάθε Τετάρτη απόγευμα στο Μητροπολιτικό μας Ναό. Μέσα από τις περικοπές του ευαγγελίου που αναφέρονται στο πάθος του Χριστού και στο σταυρικό θάνατο Του και στην μελέτη των βαθυτέρων νοημάτων και ερεθισμάτων που απορρέουν ο πιστός συνειδητοποιεί με δέος πόσο μεγάλο ήταν το τίμημα που πληρώθηκε για τη σωτηρία του αφού αυτή ανταλλάχθηκε με το ίδιο το Αίμα του χριστού.
Επίσης κάθε Παρασκευή το απόγευμα στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου στο λιμάνι της Νάξου, πραγματοποιείτε η ακολουθία του αποδείπνου και η ακολουθία ΄΄ Στέκει η Μάνα ΄΄.
Μέσα από την πρώτη ο συμμετέχων καλείται τελικώς να συνειδητοποιήσει το απόλυτο σκοτάδι που θα κατακλίσει τη ψυχή και τη ζωή του, καθώς μέσα από την αμαρτία βιώνει μια κατάσταση συνεχούς απομάκρυνσης από την Πατρική αγάπη.
Όμως μέσα από το σκοτάδι της νύχτας και του τάφου διακρίνεται το φως που εκπέμπει η μορφή της Παναγίας την οποία επικαλούμαστε εν συνέχεια.
Εκείνη η Άσπιλη Αμολύντη Αγνή Αγία Παρθένος, η ευλογημένοι περισσότερο από όλες της γυναίκες, είναι η υπομονετική αποδεκτής των ικεσιών μας, υπέρτατη μεσίτρια για εμάς προς τον Υιο Της. Είναι επίσης η διαρκής αρωγός και παραστάτης στην προσπάθεια μας να διανύσουμε και εμείς τη γήινη πορεία του Γολγοθάς μας, ώστε ανοίγοντας μας την πύλη του παραδείσου να φτάσουμε στην αιώνια ανάσταση.
Άλλωστε όλες μας τις ελπίδες σε εκείνη εναποθέτουμε την Μητέρα του Θεού και Μητέρα μας.
Έτσι λοιπόν μέσα από τη συμμετοχή των ενοριτών στις ανωτέρω τελετές και στη Θεία Λειτουργία δίδεται η ευκαιρία να βιώσουνε μια περίοδο ειλικρινούς μεταστροφής προς το θεό και έμπρακτης συμφιλίωσης μαζί του.  

Φανή Δάσκου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου