Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ 2015

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

2015
 

Για την Ρώμη αναχωρούν προκειμένου να συμμετάσχουν στην τακτική Σύνοδο των Επισκόπων με θέμα: «Η κλήση και η αποστολή της οικογένειας μέσα στην Εκκλησία και στον σύγχρονο κόσμο», ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, επίσκοπος Φραγκίσκος, πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης, εκπροσωπώντας την Ιεραρχία μας, και ο σεβασμιότατος Ιωάννης, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, μετά από προσωπική πρόσκληση του Αγίου Πατέρα. Η τακτική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 25 Οκτωβρίου 2015. Θα αρχίσει την Κυριακή πρωί με αρχιερατικό συλλείτουργο όλων των συνοδικών Πατέρων στον Άγιο Πέτρο.

Η τακτική Σύνοδος γίνεται σε συνέχεια της Έκτακτης Συνόδου των Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 5-19 Οκτωβρίου του 2014 και είχε ασχοληθεί με το θέμα: «Ποιμαντικές προκλήσεις της χριστιανικής οικογένειας». Ιεράρχες από όλο τον κόσμο θα μελετήσουν την κλήση και την αποστολή της οικογένειας μέσα στην Εκκλησία και τον σύγχρονο κόσμο, με την βοήθεια του κειμένου εργασίας που έχει προετοιμαστεί από την Γραμματεία της Συνόδου.

Σε όλο τον κόσμο έχουν προγραμματιστεί πρωτοβουλίες προσευχής για τις εργασίες αυτής της Συνόδου που θα αναζητήσει απαντήσεις στα επείγοντα θέματα και προβλήματα που αφορούν την οικογένεια: όπως η κλήση της Οικογένειας, η οποία είναι έργο του Θεού που την θέλησε ως θεμέλιο της ανθρώπινης κοινωνίας. Η δε χριστιανική οικογένεια δεν είναι μόνο αντικείμενο της φροντίδας της Εκκλησίας, αλλά και υποκείμενο για τον Ευαγγελισμό του κόσμου, όταν μέσα στην οικογένεια, μεταξύ των μελών της βιώνεται ορατά η χριστιανική αγάπη, που αγγίζει τον άπειρο βαθμό αγάπης του Ιησού για τον άνθρωπο.
Η προετοιμασία των μελλονύμφων για την τέλεση του Μυστηρίου του γάμου, είναι απαραίτητη ώστε οι νυμφευόμενοι να γνωρίζουν καλά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που πηγάζουν με την τέλεση του γάμου. Αναμένονται κατευθύνσεις από τη Σύνοδο σ’ αυτόν τον τομέα.

Η βοήθεια που χρειάζονται οι νεόνυμφοι τα πρώτα χρόνια της έγγαμης συμβίωσης και της γέννησης των παιδιών. Οι τοπικές Εκκλησίες έχουν την ευθύνη να προσφέρουν την δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να ζητούν βοήθεια σε άτομα κατάλληλα προετοιμασμένα.

Ακόμη, οι τοπικές Εκκλησίες να φροντίζουν με αγάπη για τα ζευγάρια που συζούν ή που ζουν χωρίς να έχουν τελέσει το μυστήριο του γάμου. Να φροντίζουν για τις πληγωμένες οικογένειες (για τους απλώς χωρισμένους, για τους διαζευγμένους μη ξαναπαντρεμένους και για τους διαζευγμένους ξαναπαντρεμένους. Να καλλιεργούν την προσφορά συγνώμης μέσα στην οικογένεια). Να προσφέρουν ποιμαντική προσοχή σεβασμού προς τα άτομα εκείνα που έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις ώστε να μην αισθάνονται αποκομμένοι από την Εκκλησία, και πολλά άλλα που περιλαμβάνονται στο «Εργαλείο Εργασίας» της Συνόδου. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου