20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, ΜΑΡΤΥΡΑ

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, ΜΑΡΤΥΡΑ

Οι ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διασωθεί για τη ζωή του Αγίου Σεβαστιανού προέρχονται από το Depositio martyrum, το αρχαιότερο ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ρώμης, έργο του 354. Σύμφωνα με το Depositio martyrum την 20η Ιανουαρίου τελείται η μνήμη του Αγίου Σεβαστιανού. Ο Άγιος Αμβρόσιος στο έργο του «Σχολιασμός του Ψαλμού 118» αναφέρει ότι ο Σεβαστιανός είχε καταγωγή από το Μιλάνο και μετακόμισε στη Ρώμη. Πληροφορίες σχετικά με τον Άγιο Σεβαστιανό παρέχει επίσης ο Αρνόβιος ο Νέος, μοναχός του 5ου αιώνα.
Ο Σεβαστιανός είχε ανατραφεί στη χριστιανική πίστη. Μετακόμισε από το Μιλάνο στη Ρώμη το 270 και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Περίπου το 283 έφτασε να κατείχε μια από τις κυριότερες θέσεις στην πρώτη ομάδα της αυτοκρατορικής φρουράς στη Ρώμη. Εκτιμήθηκε για την αφοσίωση και την ευφυΐα του από τους αυτοκράτορες Μαξιμιανό και Διοκλητιανό, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί πως ήταν χριστιανός.
Λόγω του αξιώματος και της θέσης του παρείχε βοήθεια στους φυλακισμένους Χριστιανούς, εξασφάλιζε την ταφή των μαρτύρων και εισήγαγε στο χριστιανισμό αρκετούς στρατιωτικούς και ευγενείς Ρωμαίους.
Αυτά και άλλα κάποια στιγμή έγιναν γνωστά στο παλάτι και ο Διοκλητιανός κάλεσε τον Σεβαστιανό σε απολογία: «Σου άνοιξα τις πόρτες του παλατιού μου και το δρόμο για μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ενώ εσύ προσπάθησες να καταστρέψεις την υγεία μου» φαίνεται να είπε ο Αυτοκράτορας στο Σεβαστιανό. Καταδικάστηκε σε θάνατο, δεμένος στον κορμό ενός δέντρου να κατατρυπάται από τα βέλη των δημίων του. Ενταφιάστηκε στις κατακόμβες στη Ρώμη που φέρουν το όνομά του, πάνω από τις οποίες υψώνεται σήμερα μεγαλόπρεπη Βασιλική.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Από την απόλυτη μη βία του Ευαγγελίου, στη Θεολογία του δίκαιου πολέμου (του Σεβ. Ιωάννη)

Αγαπητοί αναγνώστες, Επειδή μερικά από τα κείμενα μου, κυρίως στην πρώτη περίοδο, ήταν εξαιρετικά μακροσκελή και αναλυτικά, έχω την εντύπωση πως πέρασαν απαρατήρητα. Αποφάσισα, λοιπόν,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου