20 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στην ΗΠΑ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ “ΠΡΩΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΝΕΚΡΟΥ” Π. MYCHAL JUDGE

Στις 11-9-2001 η Νέα Υόρκη “ξύπνησε” μαθαίνοντας ότι τρομοκράτες έχουν επιτεθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να βοηθήσουν. Ανάμεσά τους ο “εκκλησιαστικός παραστάτης” της Πυροσβεστικής π. Mychal Judge, φραγκισκανός ιερομόναχος που τότε ήταν 68 ετών.

Συνάντησε επιτόπου το Δήμαρχο της πόλης Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα. Ο ιερέας μπήκε στο “λόμπυ” του βόρειου Πύργου του World Trade Center. Παντού υπήρχαν νεκροί και τραυματίες. Άρχισε να προσεύχεται, παρηγορούσε όποιον τραυματία έβλεπε ενθαρρύνοντας τους να κάνουν. Στις 9.59΄ ένας τοίχος κατέρρευσε αφαιρώντας του τη ζωή… Λίγο αργότερα, φίλοι του πυροσβέστες, συνέλεξαν το νεκρό σώμα του. Ο φωτογράφος του Reuters, Σάνον Στέ’ι’πλετον, ήταν εκεί και τους φωτογράφισε.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει μείνει ιστορική και σύμφωνα με τη Philadelphia Weekly ήταν “η αμερικανική Pieta” (αποδίδοντας της τόση ένταση όσο το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου που βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, με τη Παναγία να κρατά το σώμα του αποκαθηλωμένου Χριστού!) Ο ιερέας ήταν το πρώτο θύμα που ταυτοποιήθηκε      επισήμως από τις Αρχές, λαμβάνοντας αριθμό 00001, χωρίς να είναι όμως ο πρώτος χρονολογικά νεκρός στη λίστα των άνω των 3.000 θυμάτων που χάθηκαν εκείνη την ημέρα.

Στην κηδεία του την οποία τέλεσε ο Καρδινάλιος  της Νέας   Υόρκης E. Egan, παρέστησαν πάνω από 3.000 άτομα, ανάμεσά τους το πρώην προεδρικό ζεύγος Κλίντον, που εξέφρασε το θαυμασμό του για τον ιερέα.

Ο π. Mychal (κατά τους φίλους του είχε διαλέξει αυτό το όνομα μετά τη χειροτονία του, για να μη συγχέεται με τους πολλούς Michael) ήταν και πριν το θάνατό του μια ξεχωριστή περίπτωση ιερωμένου, που άγγιζε την αγιότητα. Είχε γεννηθεί το 1933 στο Μπρούκλιν, από ιρλανδική οικογένεια. Ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία, για να βοηθήσει την οικογένειά του, καθάριζε παπούτσια έξω από μια Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Φραγκίσκο. Τότε αποφάσισε να γίνει ιερέας. Έκανε καλές σπουδές, υπηρέτησε σε διάφορες ενορίες και το 1992 ορίσθηκε εκκλησιαστικός υπεύθυνος στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Τη δεκαετία που ακολούθησε ανέπτυξε στενούς δεσμούς με όλους τους πυροσβέστες. Ήταν πάντα δίπλα στους ίδιους και τις οικογένειές τους για ηθική υποστήριξη, εντός και εκτός υπηρεσίας. Ταυτόχρονα συνέχισε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να περπατά στους δρόμους της Νέας Υόρκης και να παρηγορεί τους πιο ανήμπορους, τους άρρωστους, όσους είχαν ανάγκη ή αισθάνονταν απομονωμένοι: πολλοί θυμούνται ακόμα τον ιερέα με τα σανδάλια και το ταπεινό φραγκισκανικό   ράσο να μοιράζει ό,τι κρατούσε στα χέρια του, να βγάζει το πανωφόρι και να το δίνει σε άστεγες γυναίκες “που το είχαν περισσότερη ανάγκη”, να αγκαλιάζει θύματα AIDS και να προσεύχεται μαζί τους, γιατί “ο Θεός σάς αγαπά, όπως όλα τα παιδιά του ” όπως έλεγε, να συνοδεύει ανασφάλιστα άτομα σε νοσοκομεία προκειμένου να τα περιθάλψουν οι γιατροί που είχε γνωρίσει μέσω της Πυροσβεστικής.

Τέλος είχε μια απίστευτη ικανότητα να προσεύχεται για ώρες ολόκληρες με την παρουσία κόσμου που να αντιλαμβανόταν ότι επικοινωνεί με τον Θεό, όπως είχε αναφέρει ο “πνευματικός του”, ιησουίτης π. John D. McNeil!

Αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος έφυγε την 11η Σεπτέμβρη 20 χρόνια πριν αλλά η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη: Κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο στη μνήμη του και στη συνέχεια γίνεται περίπατος στις περιοχές που έδρασε. Έχουν ανεγερθεί ανδριάντες του σε Νέα Υόρκη και Ιρλανδία. Το όνομά του έχει δοθεί σε πανεπιστημιακές έδρες. Χορηγούνται υποτροφίες στη μνήμη του. Όλο και περισσότερα αιτήματα αγιοποίησής του φθάνουν στους αρμόδιους φορείς. Η ζωή του έχει παρουσιασθεί σε αρκετά ντοκιμαντέρ και στην ταινία του 2006 “ Ο Άγιος της 11/9 ”του σκηνοθέτη Γκλεν Χόλστεν, με πρωταγωνιστή τον Sir Ian Mc Kellen !

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από National Catholic Reporter

Βιογραφικά στοιχεία από Wikipedia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα του Ηγουμένου των Ιησουιτών Pierre Salembier τ.Ι.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι, Καθώς συγκεντρωθήκατε για να τελέσετε ένα μνημόσυνο στη μνήμη των Ιησουιτών συντρόφων μας, των πατέρων Δημήτρη Δαλέζιου, Μιχάλη Ρούσσου και