20 Οκτωβρίου Μνήμη του Αγίου Κορνηλίου του εκατόνταρχου

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥ

 

Για τον Κορνήλιο μιλάνε οι Πράξεις των Αποστόλων στο κεφάλαιο 10. Ήταν ένας ρωμαίος εκατόνταρχος γνωστός για την ευσέβεια και τις πολυάριθμες πράξεις ελεημοσύνης που πραγματοποιούσε. Η κατοικία του βρισκόταν στην Καισάρεια της Παλαιστίνης.

Ο Κορνήλιος αναζητούσε το Θεό όμως δεν έβρισκε νόημα στους θεούς των παγανιστών. Και καθώς ένα μεσημέρι προσευχόταν εμφανίστηκε ένας άγγελος ο οποίος καλώντας τον με το όνομά του του είπε ότι οι προσευχές και οι δεήσεις του είχαν εισακουστεί. Επίσης, τον παρότρυνε να στείλει άνδρες για να προσκαλέσουν τον Σίμωνα Πέτρο στο σπίτι του ώστε να τον μυήσει και να του δώσει όποια απάντηση επιθυμούσε.

Ο Πέτρος εντωμεταξύ είχε μια αποκάλυψη από το Θεό η οποία φανέρωνε την αποστολή της Εκκλησίας και προς τους εθνικούς. Δέχτηκε την πρόσκληση των απεσταλμένων του Κορνηλίου και πήγε στην Καισαρεία, στο σπίτι του εκατόνταρχου όπου η έλευση του Παναγίου Πνεύματος επιβεβαίωνε πως στο χαρμόσυνο μήνυμα έπρεπε να συμμετέχουν και οι εθνικοί. Ο Κορνήλιος βαπτίζεται χωρίς να απαιτηθεί η περιτομή που προβλεπόταν από το Μωσαϊκό Νόμο.

Έκτοτε καμία αναφορά δεν γίνεται στο πρόσωπό του. Τα όσα υποστηρίζονται σχετικά με την μετέπειτα πορεία του (πηγές αναφέρουν πως έγινε επίσκοπος και άλλες ότι πέθανε μαρτυρικά) δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ιστορικά αλλά είναι θρύλοι που αναπτύχθηκαν αργότερα. Σίγουρα ο Κορνήλιος υπέφερε βάσανα και φυλακίστηκε αλλά ο θάνατός του επήλθε ειρηνικά.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου