20 Οκτωβρίου Μνήμη του Αγίου Κορνηλίου του εκατόνταρχου

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥ

 

Για τον Κορνήλιο μιλάνε οι Πράξεις των Αποστόλων στο κεφάλαιο 10. Ήταν ένας ρωμαίος εκατόνταρχος γνωστός για την ευσέβεια και τις πολυάριθμες πράξεις ελεημοσύνης που πραγματοποιούσε. Η κατοικία του βρισκόταν στην Καισάρεια της Παλαιστίνης.

Ο Κορνήλιος αναζητούσε το Θεό όμως δεν έβρισκε νόημα στους θεούς των παγανιστών. Και καθώς ένα μεσημέρι προσευχόταν εμφανίστηκε ένας άγγελος ο οποίος καλώντας τον με το όνομά του του είπε ότι οι προσευχές και οι δεήσεις του είχαν εισακουστεί. Επίσης, τον παρότρυνε να στείλει άνδρες για να προσκαλέσουν τον Σίμωνα Πέτρο στο σπίτι του ώστε να τον μυήσει και να του δώσει όποια απάντηση επιθυμούσε.

Ο Πέτρος εντωμεταξύ είχε μια αποκάλυψη από το Θεό η οποία φανέρωνε την αποστολή της Εκκλησίας και προς τους εθνικούς. Δέχτηκε την πρόσκληση των απεσταλμένων του Κορνηλίου και πήγε στην Καισαρεία, στο σπίτι του εκατόνταρχου όπου η έλευση του Παναγίου Πνεύματος επιβεβαίωνε πως στο χαρμόσυνο μήνυμα έπρεπε να συμμετέχουν και οι εθνικοί. Ο Κορνήλιος βαπτίζεται χωρίς να απαιτηθεί η περιτομή που προβλεπόταν από το Μωσαϊκό Νόμο.

Έκτοτε καμία αναφορά δεν γίνεται στο πρόσωπό του. Τα όσα υποστηρίζονται σχετικά με την μετέπειτα πορεία του (πηγές αναφέρουν πως έγινε επίσκοπος και άλλες ότι πέθανε μαρτυρικά) δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ιστορικά αλλά είναι θρύλοι που αναπτύχθηκαν αργότερα. Σίγουρα ο Κορνήλιος υπέφερε βάσανα και φυλακίστηκε αλλά ο θάνατός του επήλθε ειρηνικά.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου