20 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Μεθοδίου, επισκόπου και μάρτυρα

 Επίσκοπος και εκκλησιαστικός συγγραφέας. Η ημερομηνία γέννησής του είναι άγνωστη. Πέθανε ως μάρτυρας πιθανόν το 311.

Σχετικά με την ζωή του πρώτου επιστημονικού αντιπάλου του Ωριγένη πολύ λίγες αναφορές έχουν διασωθεί οι οποίες, συν τοις άλλοις, δημιουργούν πολλές ασάφειες. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιερώνυμο, ήταν Επίσκοπος Ολύμπου στη Λυδία και έπειτα Επίσκοπος Τύρου. Αλλά η τελευταία αναφορά δεν είναι αξιόπιστη καθώς κανένας Έλληνας Συγγραφέας δεν γνωρίζει τίποτε για την ιδιότητά του ως Επισκόπου της Τύρου, ενώ σύμφωνα με τον Ευσέβιο Επίσκοπος της Τύρου κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού ήταν ο Τυράννιος ο οποίος και πέθανε ως μάρτυρας.

Ο Μεθόδιος είχε φιλοσοφική παιδεία και ήταν ένας σημαντικός θεολόγος και γόνιμος συγγραφέας. Απέκτησε ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την ιστορία της θεολογικής λογοτεχνίας, καθώς αντέκρουσε με επιτυχία διάφορες εσφαλμένες απόψεις του μεγάλου Αλεξανδρινού Ωριγένη. Ειδικά, τάχθηκε κατά της αντίληψης ότι το σώμα του ανθρώπου στην ανάσταση δεν ήταν το ίδιο σώμα που είχε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Παράλληλα όμως αναγνώριζε τη σπουδαία συμβολή του Ωριγένη στην εκκλησιαστική θεολογία.

Από τα αναρίθμητα έργα του μόνο ένα έχει σωθεί ολοκληρωμένο, το Συμπόσιον τν δέκα παρθένων περί γνείας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου