20 Ιουνίου μνήμη Αγίου Μεθοδίου Επισκόπου και Μάρτυρος

Επίσκοπος και εκκλησιαστικός συγγραφέας.
Η ημερομηνία γέννησής του είναι άγνωστη. Πέθανε ως μάρτυρας πιθανόν το 311.
Σχετικά με την ζωή του πρώτου επιστημονικού αντιπάλου του Ωριγένη, πολύ λίγες αναφορές έχουν διασωθεί, οι οποίες συν τοις άλλοις δημιουργούν πολλές ασάφειες. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιερώνυμο, ήταν Επίσκοπος Ολύμπου στη Λυδία και έπειτα Επίσκοπος Τύρου. Αλλά η τελευταία αναφορά δεν είναι αξιόπιστη καθώς κανένας Έλληνας Συγγραφέας δεν γνωρίζει τίποτε για την ιδιότητά του ως Επισκόπου της Τύρου, ενώ σύμφωνα με τον Ευσέβιο, Επίσκοπος της Τύρου κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού ήταν ο Τυράννιος, ο οποίος και πέθανε ως Μάρτυρας.
Ο Μεθόδιος είχε φιλοσοφική παιδεία και ήταν ένας σημαντικός θεολόγος και γόνιμος συγγραφέας. Απέκτησε ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την ιστορία της θεολογικής λογοτεχνίας, καθώς αντέκρουσε με επιτυχία διάφορες εσφαλμένες απόψεις του μεγάλου Αλεξανδρινού Ωριγένη. Ειδικά, τάχθηκε κατά της αντίληψης ότι το σώμα του ανθρώπου στην ανάσταση δεν ήταν το ίδιο σώμα που είχε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Παράλληλα όμως αναγνώριζε τη σπουδαία συμβολή του Ωριγένη στην εκκλησιαστική θεολογία.
Από τα αναρίθμητα έργα του μόνο ένα έχει σωθεί ολοκληρωμένο, το Συμπόσιον τῶν δέκα παρθένων ἤ περί ἁγνείας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου