20 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Σεβαστιανού, Μάρτυρα

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, ΜΑΡΤΥΡΑ

  


Οι ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διασωθεί για τη ζωή του Αγίου Σεβαστιανού προέρχονται από το Depositio martyrum, το αρχαιότερο ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ρώμης, του 354. Σύμφωνα με αυτό την 20η Ιανουαρίου τελείται η μνήμη του Αγίου Σεβαστιανού.

Ο Άγιος Αμβρόσιος στο έργο του «Σχολιασμός του Ψαλμού 118» αναφέρει ότι ο Σεβαστιανός είχε καταγωγή από το Μιλάνο και μετακόμισε στη Ρώμη. Πληροφορίες σχετικά με τον Άγιο Σεβαστιανό παρέχει επίσης ο Αρνόβιος ο Νέος, μοναχός του 5ου αιώνα.

 Ο Σεβαστιανός είχε ανατραφεί στη χριστιανική πίστη. Μετακόμισε από το Μιλάνο στη Ρώμη το 270 και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Περίπου το 283 έφτασε να κατέχει μια από τις κυριότερες θέσεις στην πρώτη ομάδα της αυτοκρατορικής φρουράς. Εκτιμήθηκε για την αφοσίωση και την ευφυΐα του από τους αυτοκράτορες Μαξιμιανό και Διοκλητιανό, οι οποίοι δεν γνώριζαν πως ήταν χριστιανός.

Λόγω του αξιώματος και της θέσης του παρείχε βοήθεια στους φυλακισμένους Χριστιανούς, εξασφάλιζε την ταφή των μαρτύρων και εισήγαγε στο χριστιανισμό αρκετούς στρατιωτικούς και ευγενείς Ρωμαίους.

Αυτά και άλλα κάποια στιγμή έγιναν γνωστά στο παλάτι και ο Διοκλητιανός κάλεσε τον Σεβαστιανό σε απολογία: «Σου άνοιξα τις πόρτες του παλατιού μου και το δρόμο για μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ενώ εσύ προσπάθησες να καταστρέψεις την υγεία μου» φαίνεται να είπε ο Αυτοκράτορας στο Σεβαστιανό. Καταδικάστηκε σε θάνατο, δεμένος στον κορμό ενός δέντρου να κατατρυπάται από τα βέλη των δημίων του. Ενταφιάστηκε στις κατακόμβες στη Ρώμη που φέρουν το όνομά του, πάνω από τις οποίες υψώνεται σήμερα μεγαλόπρεπη Βασιλική.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου