20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 Κύκλος Γ΄

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11)

Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο πρόσωπο του χρισμένου σου, επειδή μία ημέρα στις αυλές σου καλύτερη από χίλιες.

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, ο οποίος ετοίμασες αόρατα αγαθά για όσους σε αγαπούν, σε παρακαλούμε, έγχυσε στις καρδιές μας την επιθυμία της αγάπης σου, ώστε αγαπώντας εσένα σε όλα και πάνω απ’ όλα ν’ αποκτήσουμε τις υποσχέσεις σου, που υπερβαίνουν κάθε επιθυμία. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

       Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία (38,4-6.8-10)

       Εκείνες τις ημέρες, οι άρχοντες είπαν στο βασιλιά: «Ας θανατωθεί, παρακαλούμε, αυτός ο άνθρωπος, επειδή επίτηδες παραλύει τα χέρια των πολεμιστών ανδρών, που εναπέμειναν σ’αυτή την πόλη, και τα χέρια ολόκληρου του λαού, λέγοντας σ’αυτούς τέτοια λόγια, επειδή αυτός ο άνθρωπος δε ζητάει το καλό αυτού του λαού αλλά το κακό».

       Και ο βασιλιάς Σεδεκίας είπε: «Ιδού, αυτός είναι στα χέρια σας, επειδή ο βασιλιάς δεν μπορεί να σας αρνηθεί τίποτα».

       Και πήραν τον Ιερεμία και τον έριξαν στο λάκκο του Μαλχία, γιου του βασιλιά, που ήταν στην αυλή της φυλακής, και κατέβασαν τον Ιερεμία με σχοινιά. Και μέσα στο λάκκο δεν υπήρχε νερό αλλά λάσπη, και ο Ιερεμίας χώθηκε μέσα στο βούρκο.

       Και βγήκε ο Αβδεμέλεχ από το παλάτι του βασιλιά, και μίλησε στο βασιλιά, λέγοντας: «Κύριέ μου, βασιλιά, αυτοί οι άνθρωποι έπραξαν άσχημα σε όσα έκαναν στον προφήτη Ιερεμία, που τον έριξαν στο λάκκο για να πεθάνει από την πείνα, επειδή δεν υπάρχει πλέον ψωμί στην πόλη».

       Και ο βασιλιάς πρόσταξε τον Αβδεμέλεχ, τον Αιθίοπα, λέγοντας: «Πάρε από δω τριάντα ανθρώπους μαζί σου κι ανέβασε τον προφήτη Ιερεμία από το λάκκο, πριν πεθάνει».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (40)

 

       Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.

 

Με υπομονή περίμενα τον Κύριο, *

κι εκείνος με πρόσεξε.

Και εισάκουσε την κραυγή μου +

και με τράβηξε απ’το λάκκο του θανάτου *

κι απ’τη λάσπη του βορβόρου.

 

Έστησε τα πόδια μου στο βράχο, *

στερέωσε τα βήματά μου.

Καινούριο άσμα μ’έβαλες να ψάλω, *

δοξολογία για τον Κύριο, το Θεό μας.

 

Πολλοί θα δουν και θα φοβηθούν *

και στον Κύριο θα ελπίσουν.

Εγώ, όμως, είμαι φτωχός και πένης.*

Ο Κύριος ας με φροντίσει.

 

Βοήθεια μου και ελευθερωτής μου είσ’εσύ.*

Κύριε, μην αργήσεις.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

       Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εβραίους  (12,1-4)

       Αδελφοί, έχοντας κι εμείς γύρω μας ένα τόσο μεγάλο σύννεφο από μάρτυρες, ας απορρίψουμε από επάνω μας όλο το βάρος και την αμαρτία που μας περικυκλώνει και ας διατρέξουμε τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας με υπομονή, ατενίζοντας τον αρχηγό και τελειωτή της πίστεως, τον Ιησού, ο οποίος, αντί για τη χαρά που είχε μπροστά του, υπέμεινε το σταυρό περιφρονώντας την ντροπή, κι έτσι κάθισε στα δεξιά του θρόνου του Θεού.

       Αναλογιστείτε, πράγματι, εκείνον που υπέμεινε εναντίον του εαυτού του τόσο μεγάλη εχθρότητα από τους αμαρτωλούς, ώστε κι εσείς να μην αποκάμετε χάνοντας το θάρρος σας. Δεν έχετε ακόμα αντισταθεί στον αγώνα σας εναντίον της αμαρτίας μέχρις αίματος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.10,27)

Αλληλούια. Τα πρόβατά μου ακούνε τη φωνή μου, κι εγώ τα γνωρίζω και με ακολουθούν. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

       + Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (12,49-53)

       Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Ήλθα για να φέρω τη φωτιά επάνω στη γη. Και τι θέλω; Να είχε ήδη ανάψει! Έχω να βαπτιστώ με ένα βάπτισμα, και τι ανυπομονησία έχω μέχρις ότου συντελεστεί!

       Νομίζετε ότι ήλθα στη γη για να φέρω την ειρήνη; Όχι, σας λέω, αλλά τις διαιρέσεις. Από τώρα, σε ένα σπίτι πέντε ατόμων θα χωριστούν σε τρεις εναντίον δύο και δύο εναντίον τριών. Θα χωριστούν ο πατέρας κατά του γιου και ο γιος κατά του πατέρα, η μητέρα κατά της κόρης και η κόρη κατά της μητέρας, η πεθερά κατά της νύφης και η νύφη κατά της πεθεράς».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο λόγος του Θεού, που ακούσαμε, είναι μια κρίση για τη ζωή μας. Ας απευθύνουμε τις ικεσίες μας προς το Θεό Πατέρα, ζητώντας του να μας βοηθήσει να μη θέτουμε εμπόδια στο διαπεραστικό φως αυτού του λόγου, και ας ψάλλουμε:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να αναγγέλλει με πιστότητα το λόγο του Ευαγγελίου, έστω κι αν αυτό είναι αιτία διωγμών ή κατακρίσεων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να λαβαίνουν μέτρα για την εμπέδωση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όσους υποφέρουν άδικα, εξαιτίας του λόγου του Θεού και της επικράτησης της δικαιοσύνης, ώστε ο Κύριος να τους ενισχύσει με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όλους εμάς, τους εδώ παρόντες, ώστε να κρατούμε το βλέμμα μας προσηλωμένο στον εσταυρωμένο Ιησού, αρχηγό και τελειωτή της πίστεώς μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, Κύριε και βασιλιά της ειρήνης, χορήγησέ μας τη χάρη να ζούμε την αλήθεια μέσα στην αγάπη.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, την προσφορά μας, χάρη στην οποία πραγματοποιείται θαυμαστή ανταπόδοση, ενώ σου προσφέρουμε δώρα που εσύ μας χορήγησες, ας αξιωθούμε να λάβουμε εσένα τον ίδιο. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 130 [129], 7)

Στον Κύριο βρίσκεται το έλεος και άφθονη σ’ αυτόν είναι η λύτρωση.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με τα Μυστήρια που τελέσαμε, Κύριε, γίναμε κοινωνοί του Χριστού. Ταπεινά ικετεύουμε την επιείκειά σου, αξίωσέ μας να γίνουμε συγκληρονόμοι του στον ουρανό, όπως γίναμε επάνω στη γη σύμμορφοι της εικόνας του. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου