2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΑΣ ΒΙΒΙΑΝΗΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΑΣ ΒΙΒΙΑΝΗΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Η ευλάβεια προς αυτή την αγία ήταν πολύ ζωντανή, ίσως χάρη στο όμορφο όνομά της. Το όνομα αυτό, λατινογενές ως είναι, συνδέεται με το ρήμα ζώ γι’ αυτό είναι συνώνυμο της ζωτικότητας, της ζωντάνιας και ευχή για μια πνευματική επιβίωση. 

Απουσία ιστορικών στοιχείων γύρω από την Αγία Βιβιανή πλέχτηκε ένας μύθος και διάφορες παραδόσεις που πρέπει να έγινε αρεστός στα χριστιανικά πλήθη ώστε η Αγία να αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα.

Σύμφωνα με αυτό το μύθο, η Βιβιανή πρέπει να ήταν θύμα της ύστερης δίωξης του αποστάτη αυτοκράτορα Ιουλιανού, ο οποίος είχε αρνηθεί την πίστη του. Επειδή ο αυτοκράτορας κατοικούσε στην Ανατολή, κυβερνήτης της Ρώμης ήταν ο Απρονιανός. Αυτός ήταν που εξέφρασε τη οργή του όχι μόνο εναντίον της Βιβιάνης, αλλά εναντίον ολόκληρης της χριστιανικής οικογένειας της Αγίας: τον πατέρα της Φλαβιανό, τη μητέρα της Δέφρωσα και την αδελφή της Δήμητρα.

Όμως για ποιο λόγο ο κυβερνήτης της Ρώμης εξέτρεφε τόσο πολύ μίσος απέναντι στους βαπτισμένους; Ο θρύλος δίνει την εξήγηση λέγοντας ότι έλεγε ότι το Απρονιανός είχε χάσει το ένα μάτι, και αυτό το απέδωσε όχι σε ένα ατύχημα, αλλά στις κακές τεχνικές των χριστιανών.

Ο Φλαβιανός εξορίστηκε αμέσως ενώ η Δεφρώσα πέθανε στη φυλακή, έτσι ο μονόφθαλμος διοικητής θα μπορούσε να αποσπάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας. Για να ολοκληρώσει το σχέδιό του, αρκούσε μόνο να αναγκάσει τις δύο νεαρές κόρες να απαρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη, πράγμα που έμοιαζε εύκολο, δεδομένης της νεαρής ηλικίας των κοριτσιών.

Η Δήμητρα, έχοντας να αντιμετωπίσει τρομερά βασανιστήρια πέθανε στη φυλακή, συγκλονισμένη από το άγχος. Τότε ο κυβερνήτης αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική. Σκέφτηκε να κάμψει τη θέληση του κοριτσιού μέσω αποπλανητικών ευχαριστήσεων ερωτικής φύσεως. Η Βιβιανή, φυσικά, δεν δέχτηκε και δεν απεστράφη από τους κανόνες των αρετών. Τότε ο Απρονιανός απογοητευμένος μαστίγωσε σκληρά την κοπέλα. Το μαρτύριο συνεχίστηκε για τέσσερις μέχρι το θάνατό της. Ο Πάπας Σιμπλίκιος (468-483) της αφιέρωσε μια εκκλησία στο Esquilino.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου