2 Οκτωβρίου Μνήμη των Αγίων Αγγέλων Φυλάκων

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

 

 

Στην ιστορία της σωτηρίας, ο Θεός αναθέτει στους Αγγέλους το καθήκον της προστασίας των πατριαρχών, των δούλων του και όλων των εκλεκτών  ανθρώπων. Ο Πέτρος, στη φυλακή όπου βρισκόταν, απελευθερώθηκε από τον Άγγελο του. Ο Ιησούς υπερασπιζόμενος τους μικρούς λέει ότι οι Άγγελοί τους ατενίζουν πάντα το πρόσωπο του Πατέρα που είναι στον Ουρανό.

Ουράνιες μορφές, παρούσες στο θρησκευτικό και πολιτιστικό κόσμο της Βίβλου – καθώς και σε πολλές αρχαίες θρησκείες – και σχεδόν πάντοτε απεικονιζόμενες σαν φτερωτά όντα (σύμβολο της διαμεσολαβητικής δύναμης μεταξύ Θεού και Γης), οι άγγελοι αντλούν την ονομασία τους από τη λέξη που σημαίνει αγγελιοφόρος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στη βιβλική γλώσσα ο όρος υποδηλώνει ένα άτομο που έχει σταλεί για να εκτελέσει μια εργασία, μια αποστολή. Με αυτή τη σημασία η λέξη μαρτυρείται περίπου 175 φορές στην Καινή Διαθήκη και 300 στην Παλαιά, στην οποία προσδιορίζεται επίσης η λειτουργία της ουράνιας στρατιάς, χωρισμένης σε 9 ιεραρχίες: Χερουβείμ, Σεραφείμ, Θρόνους, Εξουσίες, Κυριότητες, Δυνάμεις, Αρχές, Αρχαγγέλους, Αγγέλους.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου