2 Ιουνίου μνήμη Αγίων Μαρκελλίνου & Πέτρου Μαρτύρων

Η αρχαιότερη αναφορά στο μαρτύριο των Αγίων Μαρκελλίνου και Πέτρου είναι του Πάπα Δαμάσου του Α΄, ο οποίος συνέλεξε τις πληροφορίες απευθείας από τον δήμιο αυτών των Μαρτύρων. Σύμφωνα με τον Πάπα, ήταν απόφαση του δικαστή, ο Μαρκελλίνος και ο Πέτρος να θανατωθούν δια αποκεφαλισμού στην καρδιά ενός πυκνού δάσους, ώστε να μην ανακαλυφθούν ποτέ οι τάφοι τους.
Λέγεται ότι οι δύο μελλοθάνατοι έκτισαν με τα ίδια τους τα χέρια τους τάφους των.
Αργότερα κάποια ευγενής κυρία με το όνομα Λουκίλλα, που είχε μάθει για το περιστατικό έσπευσε να μεταφέρει τα σκηνώματα τους και να τα ενταφιάσει σε άλλον τόπο.
Πράγματι, στο Martyrologium Hieronymianum επισημαίνεται, ότι ο τάφος τους βρίσκεται στο τρίτο μίλι της Λαβικανής οδού, συμπληρώνοντας πως ο Μαρκελλίνος ήταν Πρεσβύτερος ενώ ο Πέτρος εξορκιστής.
Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ανήγειρε μεγαλοπρεπή Βασιλική προς τιμήν τους.
Ο Πάπας Βιγίλιος ενέταξε τα ονόματά τους στον Ρωμαϊκό Κανόνα.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου