2 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Βιβιανής μάρτυρος

 

Λόγω έλλειψης ιστορικών στοιχείων για την Βιβιανή πλέχτηκε ένας μύθος που πρέπει να έγινε αρεστός στα χριστιανικά πλήθη ώστε η Αγία να αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα.

Σύμφωνα με αυτόν το μύθο πρέπει να ήταν θύμα της ύστερης δίωξης του αποστάτη αυτοκράτορα Ιουλιανού, ο οποίος είχε αρνηθεί την πίστη του. Επειδή ο αυτοκράτορας κατοικούσε στην Ανατολή, κυβερνήτης της Ρώμης ήταν ο Απρονιανός. Αυτός εξέφρασε τη οργή του όχι μόνο εναντίον της Βιβιάνης, αλλά εναντίον ολόκληρης της χριστιανικής οικογένειας της Αγίας: του πατέρα της Φλαβιανού, της μητέρα της Δέφρωσα και της αδελφής της Δήμητρας.

Ο λόγος που ο κυβερνήτης εξέτρεφε τόσο πολύ μίσος απέναντι στους βαπτισμένους ήταν γιατί είχε χάσει το ένα μάτι, γεγονός που απέδωσε όχι σε ατύχημα αλλά στις κακές τεχνικές των χριστιανών.

Ο Φλαβιανός εξορίστηκε αμέσως ενώ η Δεφρώσα πέθανε στη φυλακή. Έτσι ο μονόφθαλμος διοικητής έβαλε σκοπό να αποσπάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας. Για να ολοκληρώσει το σχέδιό του, αρκούσε μόνο να αναγκάσει τις δύο νεαρές κόρες να απαρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη, πράγμα φαινομενικά εύκολο, δεδομένης της νεαρής ηλικίας των κοριτσιών.

Η Δήμητρα, έχοντας να αντιμετωπίσει τρομερά βασανιστήρια πέθανε στη φυλακή, συγκλονισμένη από το άγχος. Τότε ο κυβερνήτης αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική. Σκέφτηκε να κάμψει τη θέληση της Βιβιανής μέσω αποπλανητικών ευχαριστήσεων ερωτικής φύσεως. Το κορίτσι φυσικά, δεν δέχτηκε εμμένοντας στις αρετές της. Τότε ο Απρονιανός απογοητευμένος μαστίγωσε σκληρά την κοπέλα. Το μαρτύριο συνεχίστηκε για τέσσερις ημέρες μέχρι το θάνατό της.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου