2η Κυριακή του Έτους (Α)

 

2η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Α΄

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  (Ψλ 66 [65], 4)

Όλη η γη να σε προσκυνεί και να σου ψάλλει, να ψάλλει στο όνομά σου, Ύψιστε.

 

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, εσύ που εξουσιάζεις τα ουράνια και τα επίγεια, άκουσε με ευμένεια τις ικεσίες του λαού σου και χορήγησε στις ημέρες μας την ειρήνη σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (49, 3.5-6)

Μου είπε ο Κύριος: «Εσύ είσαι ο δούλος μου, Ισραήλ, στον οποίο θα δοξαστώ».

Τώρα, λοιπόν, λέει ο Κύριος, αυτός που με έπλασε δούλο του από την κοιλιά, για να επαναφέρω σ’αυτόν τον Ιακώβ, και για να συγκεντρωθεί σ’αυτόν ο Ισραήλ· και δοξάστηκα στα μάτια του Κυρίου, και ο Θεός μου έγινε η δύναμή μου· και είπε: «Είναι μικρό πράγμα να είσαι δούλος μου για να ανορθώσεις τις φυλές του Ιακώβ, και να επαναφέρεις το υπόλοιπο του Ισραήλ; Επιπλέον, θα σε δώσω φως στα έθνη, για να είσαι η σωτηρία μου μέχρις εσχάτου της γης».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (40)

          Ιδού, έρχομαι, Κύριε,

          να εκτελώ το θέλημά σου.

 

Με υπομονή περίμενα τον Κύριο,*

κι εκείνος με πρόσεξε.

Καινούριο άσμα μ’έβαλες να ψάλω,*

δοξολογία για τον Κύριο το Θεό μας.

 

Θυσία και προσφορά δε θέλησες,+

αλλά μ’έκανες με προσοχή ν’ακούσω.*

Δε ζήτησες ολοκαύτωμα και θυσία γι’αμαρτίες. *

Τότε είπα: «Ιδού, έρχομαι.

 

Στον τόμο του βιβλίου έχει γραφεί για μένα. +

Να εκτελώ το θέλημά σου θέλησα, Θεέ μου.*

Κι ο νόμος σου είναι στα βάθη της καρδιάς μου».

 

Ανήγγειλα τη δικαιοσύνη σου στη μεγάλη σύναξη.+

Ιδού τα χείλη μου, δε θα τα εμποδίσω.*

Κύριε, εσύ το ξέρεις.

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους  (1, 1-3)

Ο Παύλος, με το θέλημα του Θεού καλεσμένος απόστολος του Χριστού Ιησού, και ο Σωσθένης, ο αδελφός, προς την εκκλησία του Θεού που βρίσκεται στην Κόρινθο, σ’ αυτούς που είναι αγιασμένοι μέσω του Ιησού Χριστού, τους καλεσμένους αγίους, μαζί με όλους όσοι επικαλούνται σε κάθε τόπο το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, Κυρίου δικού τους και δικού μας. Μαζί σας ας είναι η χάρη και η ειρήνη από το Θεό Πατέρα μας και τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.1,14α.12α)

Αλληλούια. Κι ο Λόγος έγινε σάρκα κι έστησε τη σκηνή του ανάμεσά μας. Σε όσους τον δέχθηκαν έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού. Αλληλούια.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (1, 29-34)

Τον καιρό εκείνο, είδε ο Ιωάννης τον Ιησού να έρχεται προς το μέρος του και είπε: «Ιδού ο αμνός του Θεού που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου. Αυτός είναι εκείνος για τον οποίο είπα: “Μετά από μένα έρχεται άνδρας που υπάρχει εμπρός μου, γιατί ήταν πριν από μένα”». Κι εγώ δεν τον γνώριζα, αλλά γι’ αυτό ήλθα εγώ να βαπτίζω σε νερό, για να φανερωθεί στον Ισραήλ». Κι ο Ιωάννης έδωσε μαρτυρία, λέγοντας: «Είδα το Πνεύμα να κατεβαίνει σαν περιστέρι απ’ τον ουρανό κι έμεινε επάνω του. Κι εγώ δεν τον γνώριζα, αλλά εκείνος που μ’ έστειλε να βαπτίζω σε νερό, εκείνος μου είπε: “Σε όποιον δεις το Πνεύμα να κατεβαίνει και να μένει επάνω του, αυτός είναι εκείνος που βαπτίζει σε Άγιο Πνεύμα”. Κι εγώ το είδα κι έδωσα μαρτυρία ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, στον Ιησού πραγματοποιούνται οι προφητείες. Αυτός είναι ο ταπεινός και υπάκουος Δούλος στον οποίον εναπόθεσε ο Πατέρας όλη του την ευαρέσκεια. Με τη μεσιτεία του ας απευθύνουμε τις δεήσεις μας προς το Θεό Πατέρα, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να κηρύττει ασταμάτητα στον κόσμο τη σωτηρία που χορηγείται μόνο μέσω του Ιησού Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε να καθοδηγούν το λαό μας προς την υλική και την πνευματική πρόοδο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τους κατηχητές και τους κήρυκες του Ευαγγελίου, ώστε να υποδεικνύουν στο πρόσωπο του Ιησού τον Αμνό που σηκώνει τις αμαρτίες όλου του κόσμου, όπως έκανε και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όλους εμάς ώστε να καταλάβουμε πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένας κόσμος δίκαιος και καλός χωρίς το θεμέλιο του Ιησού Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Θεέ Πατέρα παντοκράτορα, Εσύ που έστειλες στον κόσμο τον Υιό σου ως Αμνό που θα σηκώσει όλες μας τις αμαρτίες, βοήθησέ μας ώστε να αναγνωρίζουμε τις αμαρτίες μας, και σε Σένα να βρίσκουμε την άφεση και τη συγγνώμη.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, Κύριε, να πλησιάζουμε επάξια τα ιερά αυτά Μυστήρια, διότι, κάθε φορά που τελούμε την ανάμνηση αυτής της θυσίας, πραγματοποιείται το έργο της απολυτρώσεώς μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  (Ψλ 23 [22], 5)

Ετοίμασες ενώπιόν μου τράπεζα και το ποτήρι μου ξεχειλίζει.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλε μας, Κύριε, το Πνεύμα της αγάπης σου και εφόσον μας έθρεψες με τον ουράνιο άρτο, κάνε να ζούμε με πραγματική ομόνοια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου