2η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Α)

 

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, Κύκλος Α΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 27 [26], 8-9)

Για σένα είπε η καρδιά μου: «Αναζήτησα το πρόσωπό σου!» Το πρόσωπό σου, Κύριε, θα αναζητήσω. Μην αποστρέψεις το πρόσωπό σου από μένα.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πατέρα, εσύ ο οποίος μας πρόσταξες να ακούμε τον υπερ-αγαπητό Υιό σου, καταδέξου να μας ποιμαίνεις με το Λόγο σου, ώστε με πνεύμα εξαγνισμένο να ατενίζουμε χαρούμενοι τη δόξα σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης (12, 1-4α)

Ο Κύριος είπε στον Άβραμ: «Βγες από τη γη σου, κι από τη συγγένειά σου, κι από την οικογένεια του πατέρα σου, στη γη την οποία θα σου δείξω. Και θα σε κάνω να γίνεις μεγάλο έθνος και θα σε ευλογήσω και θα μεγαλύνω το όνομά σου, και θα είσαι για ευλογία. Θα ευλογήσω εκείνους που σε ευλογούν και θα καταραστώ εκείνους που σε καταριούνται, και σε σένα θα ευλογηθούν όλες οι φυλές της γης».

Και πήγε ο Άβραμ, καθώς τον πρόσταξε ο Κύριος.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (33)

 

       Ας έλθει επάνω μας το έλεός σου, Κύριε,

       καθώς ελπίσαμε σ’ εσένα.

 

Είναι ορθός ο λόγος του Κυρίου *

κι έμπιστα όλα τα έργα του.

Αγαπά τη δικαιοσύνη και το δίκαιο, *

από την αγάπη του Κυρίου η γη είναι γεμάτη.

 

Ιδού, τα μάτια του Κυρίου +

είναι στραμμένα επάνω σ’ όσους τον φοβούνται, *

επάνω σ’ αυτούς που ελπίζουν στο έλεός του,

για να σώσει τις ψυχές τους από το θάνατο *

και να τους θρέψει στον καιρό της πείνας.

 

Η ψυχή μας περιμένει τον Κύριο, *

διότι είναι η βοήθεια και ο υπερασπιστής μας.

Ας έλθει επάνω μας το έλεός σου, Κύριε, *

καθώς ελπίσαμε σ’ εσένα.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο (1, 8β-10)

       Αγαπητέ, κακοπάθησε μαζί μου για το Ευαγγέλιο, σύμφωνα με τη δύναμη που σου δίνει ο Θεός. Αυτός μας έσωσε και μας κάλεσε με ένα άγιο κάλεσμα, όχι εξαιτίας των έργων μας αλλά από δική του πρόθεση και χάρη. Αυτή τη χάρη έδωσε σε μας μέσω του Ιησού Χριστού, από την αιωνιότητα.

Αλλά φανερώθηκε τώρα, με τον ερχομό του σωτήρα μας Ιησού Χριστού, ο οποίος κατάργησε το θάνατο και με το Ευαγγέλιό του έκαμε να λάμψει η ζωή και η αφθαρσία.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Μέσα από τη φωτεινή νεφέλη ακούστηκε η φωνή του Πατέρα:

«Αυτός είναι ο αγαπητός μου Υιός. Αυτόν να ακούτε!».

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (17, 1-9)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς παίρνει μαζί του τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τον αδελφό του, και τους ανεβάζει μόνους σ’ ένα ψηλό βουνό. Και μεταμορφώθηκε μπροστά τους και το πρόσωπό του έλαμψε σαν τον ήλιο, ενώ τα ενδύματά του έγιναν λευκά σαν το φως. Και ιδού, τους εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας που συνομιλούσαν μαζί του.

Κι ο Πέτρος είπε στον Ιησού: «Κύριε, είναι ωραίο να μείνουμε εδώ. Αν θέλεις, θα κάμω εδώ τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία».

Κι ενώ ακόμα αυτός μιλούσε, μια φωτεινή νεφέλη τους σκέπασε. Και ιδού, φωνή ακούστηκε από τη νεφέλη που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπητός μου Υιός. Σ’ αυτόν έθεσα την ευαρέσκειά μου. Αυτόν να ακούτε!». Όταν οι μαθητές το άκουσαν, έπεσαν με το πρόσωπο στη γη και φοβήθηκαν πολύ.

Κι ο Ιησούς πλησίασε και αγγίζοντάς τους, είπε: «Σηκωθείτε και μη φοβάστε!». Και σηκώνοντας τα μάτια τους δεν είδαν κανένα, παρά αυτόν, τον Ιησού, μόνο.

Κι ενώ κατέβαιναν από το βουνό, τους έδωσε εντολή ο Ιησούς, λέγοντας: «Σε κανένα μη διηγηθείτε το όραμα, ωσότου ο Υιός του ανθρώπου αναστηθεί από τους νεκρούς».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας απευθυνόμαστε στο Θεό Πατέρα μας με θάρρος, ο οποίος μας μίλησε μέσω του αγαπητού Υιού του. Ας τον ικετεύσουμε ιδιαίτερα για τις πνευματικές ανάγκες μας, της περιόδου της Τεσσαρακοστής, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για όλους τους χριστιανούς, ώστε να ζήσουν τη συνάντησή τους με το Θεό και να απαντήσουν σ’ αυτόν με την πίστη του Αβραάμ και των Αποστόλων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους μοναχούς εκείνους που απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Θεού για μια αμεσότερη επαφή μαζί του μέσω της προσευχής και της μελέτης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εκείνους που απαρνήθηκαν τους εαυτούς τους με σκοπό να βρίσκονται στην υπηρεσία των άλλων, ώστε να μη χάσουν το θάρρος τους και στραφούν προς τα πίσω, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την αιώνια ανάπαυση των θυμάτων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, και για να έχουν σύνεση όσοι είναι υπεύθυνοι για την ανθρώπινη ζωή, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για μας όλους, ώστε να μην ακολουθούμε τα γήινα ως δούλοι της ύλης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυτή, αλλά να μας απασχολεί περισσότερο η συγκατοίκησή μας με το Σωτήρα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Θεέ του Αβραάμ, Θεέ του Ιησού Χριστού, στήριξε την ελπίδα μας, ώστε στις δοκιμασίες της ζωής πάντα σε σένα να καταφεύγουμε. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν.

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Αυτή η θυσία, Κύριε, να εξαλείψει τα αμαρτήματά μας και να εξαγιάσει το σώμα και το πνεύμα των πιστών σου, για να τελέσουμε επάξια τις Πασχαλινές Πανηγύρεις. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Μτ 17, 5)

Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, σ’ αυτόν έθεσα την ευαρέσκειά μου, αυτόν να ακούτε.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σου απευθύνουμε, Κύριε, τις οφειλόμενες ευχαριστίες για το ένδοξο Μυστήριο του οποίου μεταλάβαμε, διότι, ενώ βρισκόμαστε στη γη, μας κάνεις ήδη κοινωνούς των ουρανίων αγαθών σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου