1Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ, ΜΑΡΤΥΡΟΣ
Ο Ιουστίνος πιθανότατα προέρχεται από οικογένεια με λατινικές ρίζες. Γεννήθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα στην Φλαβία Νεαπόλεως, μια ρωμαϊκή πόλη της Σαμάρειας. Ανατράφηκε στην ειδωλολατρία και μελέτησε σε βάθος τους Έλληνες φιλοσόφους κυρίως τον Πλάτωνα. Όμως οι Προφήτες του Ισραήλ του κίνησαν το ενδιαφέρον σε σημείο που το έτος 130 βαπτίζεται χριστιανός στην Έφεσο.
Μετά από τη βάπτισή του δεν αποκόπηκε από τη μελέτη του ελληνικού κόσμου. Απεναντίας θεώρησε πως κατέκτησε έναν στόχο με το να βρει στο Χριστό την αλήθεια εκείνη την οποία είχε μάθει να αναζητεί από τους Έλληνες στοχαστές.
Το έτος 131 πηγαίνει στη Ρώμη. Εκεί ίδρυσε την περίφημη σχολή γίνοντας ένας φιλόσοφος-ιεραπόστολος που μέσω του προφορικού και γραπτού λόγου ευαγγέλιζε ειδωλολάτρες μαθητές και μη.
Έγραψε πολλά κείμενα απολογητικής φύσεως δύο όμως έχουν διασωθεί, οι «Απολογίες» και ο «Διάλογος με τον Τρύφωνα». Στο πρώτο μέρος των «Απολογιών» ο Ιουστίνος επαινεί την αρχαία σοφία, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μέρος του θεϊκού σχεδίου σωτηρίας που γίνεται πραγματικότητα με τον Ιησού Χριστό. Επιπλέον αγωνίζεται ενάντια στις προκαταλήψεις και την άγνοια η οποία επικρατεί για τους χριστιανούς. Εξυψώνει την αυστηρότητα με την οποία παραμένουν αφοσιωμένοι στην πίστη τους, ακόμα και στις περιόδους διωγμών, την ηπιότητά τους καθώς και την αγάπη για τον πλησίον, ενώ προσπαθεί να ξεριζώσει την κατηγορία που τους βάραινε ότι ήταν «εχθροί του κράτους»
Στον «Διάλογο με τον Τρύφωνα» θα απαντήσει γραπτά στη διαφωνία που είχε με έναν ραβίνο όταν βρισκόταν στην Έφεσο, αποδεικνύοντας ότι ο Ιησούς εκπλήρωσε το Νόμο και τους Προφήτες.
Την εποχή του Μάρκου Αυρηλίου, στη Ρώμη όπου βρισκόταν, μαζί με άλλους έξι συντρόφους βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού, κατηγορούμενος ως άθεος και εχθρός του κράτους.