19 Μαρτίου Μνήμη Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος

19 Μαρτίου Μνήμη Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος

α_ιωσηφ_φή_2.JPG

Ο Άγιος Ιωσήφ ήταν ο νυμφίος της Μαρίας και ο αρχηγός, ο προστάτης της “Αγίας Οικογενείας”, μέσα στην οποία γεννήθηκε εκ Πνεύματος Αγίου ο Ιησούς ο Υιός του Θεού Πατέρα.
Παρότι τα Ευαγγέλια αναφέρονται ελάχιστα στον Ιωσήφ, εκείνος αποτέλεσε μια ήσυχη και διακριτική παρουσία και μια υποδειγματική μορφή πατρότητας. Έως ότου ο Ιησούς, στην ηλικία των τριάντα ετών, ξεκινήσει τη δημόσια αποστολή του ως Μεσσίας, ο Ιωσήφ ήταν πάντοτε δίπλα στο γιό του, με πίστη, υπακοή και διαθεσιμότητα να δεχτεί το θεϊκό σχέδιο. Από την στιγμή της γεννήσεώς του, μέσα στον αχυρώνα της Βηθλεέμ, τον οδήγησε με ασφάλεια στην Αίγυπτο, τον αναζήτησε όταν δωδεκαετής χάθηκε και βρισκόταν στο Ναό, τον έμαθε την τέχνη του ξυλουργού, τον βοήθησε μαζί με τη Μαρία να μεγαλώσει σε σοφία, ηλικία και χάρη. Τον άφησε μόνο όταν λίγο πριν τη δημόσια ζωή του Ιησού, πεθαίνει ειρηνικά στην αγκαλιά του Σωτήρα.
Ο Άγιος Ιωσήφ είναι ο Άγιος του καλού θανάτου.

Όπως η Μαρία έτσι και ο Ιωσήφ καταγόταν από τη γενεά του Δαβίδ και παρόλο που για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής έπρεπε να ακολουθήσει το ταπεινό επάγγελμα του ξυλουργού ανήκε σε βασιλική οικογένεια.
Για τη ζωή του ελάχιστα είναι γνωστά και αυτά τα λίγα περιέχονται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά. Όμως γύρω από το πρόσωπό του ανέπτυξαν πλούσια ανθολογία τα απόκρυφα Ευαγγέλια. Ένα αξιοσημείωτο συμβάν που αυτά τα κείμενα αναπαράγουν αφορά το γάμο του με τη Μαρία. Σύμφωνα με τα απόκρυφα υπήρξε ένα είδος αγώνα μεταξύ των υποψηφίων νυμφίων τον οποίο κέρδισε τελικά ο Ιωσήφ, όταν το ξερό ραβδί που συνήθιζε να κρατάει στο χέρι του άνθισε ξαφνικά προξενώντας θαυμασμό στην Παναγία.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου