Η ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
(19 και 20 Οκτωβρίου 2015)
Παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών, κ. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, και ο Αποστολικός Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών κ. Δημήτριος Σαλάχας.Το Υπουργείο Εξωτερικών οργάνωσε στην Αθήνα, στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2015, Διεθνή Διαθρησκειακή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος -ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης- ως χώρα με πολιτιστική παράδοση φιλίας και ειρήνης προς όλους τους λαούς, ευελπιστεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον χώρο της Μεσογείου για την εμβάθυνση του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης Χριστιανοσύνης και Ισλάμ, επικράτησης της μετριοπάθειας και της αρμονικής συνύπαρξης.
Πράγματι η Διάσκεψη αυτή ήρθε να προστεθεί σε μια άλλη ανάλογη, εκείνη του περασμένου Σεπτέμβρη, εδώ ακριβώς στην Αθήνα, την οποία συνδιοργάνωσαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με το Διεθνές Κέντρο «Βασιλιάς Αμπντάλα» για τον Διαθρησκειακό και Διαπολιτιστικό Διάλογο. Ως γνωστό, το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε στη Βιέννη το 2011 με πρωτοβουλία της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Βατικανού που λειτουργεί ως ιδρυτικό παρατηρητήριο.
Τέτοιες συναντήσεις στη σκιά της αυξανόμενης εγκληματικής δράσης του «Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που απειλεί πολίτες όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων, στοχεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων, μέσα από έναν αλληλοσεβασμό, και στο πλαίσιο αυτό στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Χριστιανών που σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση στη Μέση Ανατολή.
Στη Διεθνή Διαθρησκειακή Διάσκεψη έλαβαν μέρος και ομίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, οι Πατριάρχες και Αρχιερείς των Ορθοδόξων Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, προκαθήμενοι και εκπρόσωποι άλλων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ο ειδικός απεσταλμένος της Αγίας Έδρας, Σεβασμιότατος Paul Richard Gallagher (υπουργός των Εξωτερικών του Βατικανού, όπως τον προσεφώνησαν), αρχηγοί και εκπρόσωποι του Ισλάμ από τη Μέση Ανατολή και του Ισραήλ, υπουργοί των Εξωτερικών και πρέσβεις χωρών από την ευρύτερη περιοχή, εκπρόσωποι των Καθολικών Ανατολικών Πατριαρχείων των Ιρακινών Χαλδαίων από τη Βαγδάτη και των Μαρωνιτών από το Λίβανο, κ.ά.
Στη Διάσκεψη προσκλήθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά και ο Σεβασμιότατος Edward Joseph Adams, Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, o Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών, κ. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, και ο Αποστολικός Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών κ. Δημήτριος Σαλάχας.
Στην τελική Διακήρυξη της Διάσκεψης τονίσθηκε ιδιαίτερα η βούληση των εκπροσώπων των τριών θρησκειών, Χριστιανισμού, Ισλαμισμού, Εβραϊσμού, για μια κατηγορηματική καταδίκη της εγκληματικότητας «στο όνομα του Θεού» και η βούληση να συνεργασθούν και να συμπράξουν για την εμπέδωση της ειρήνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις μαρτυρικές σήμερα χώρες της Μέσης Ανατολής. Πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας –επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος- είναι πόλεμος ενάντια στη θρησκεία.
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, αλλά δεν αρκούν συναντήσεις και λόγοι, απαιτείται κοινή συμπόρευση και προς τα έξω, προς τις πολιτικές δυνάμεις, προς τους πολιτικούς ηγέτες Ανατολής και Δύσης που ασκούν επιρροή στους λαούς της Μέσης Ανατολής.