19 ΜΑΪΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΩΝ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ & ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ, ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Σύμφωνα με το Depositio Martyrum η 19η Μαΐου 304 είναι η ημερομηνία ενταφιασμού των Καλογήρου και Παρθενίου στο κοιμητήριο του Καλλίστου.
Για τους δύο αυτούς Αγίους ελάχιστα είναι γνωστά και αυτά με κάποια επιφύλαξη.
Σύμφωνα με το Martyrologium Hieronymianum (αποτελεί τον αρχαιότερο σωζόμενο κατάλογο των Αγίων Μαρτύρων της Λατινικής Εκκλησίας, είναι έργο του 5ου αιώνα και βασίζεται σε παλαιότερο μαρτυρολόγιο Συριακής προέλευσης. Λανθασμένα αποδίδεται στον Άγιο Ιερώνυμο, αφού ο συγγραφέας του είναι άγνωστος) ο Καλόγερος και ο Παρθένιος ήταν ευνούχοι που ανήκαν στην οικογένεια του Αυτοκράτορα Δεκίου.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ήταν αδέλφια Αρμένικης καταγωγής, ευνούχοι, στην υπηρεσία κάποιου Εμιλιανού, ο οποίος όταν πέθαινε τους εμπιστεύτηκε την κόρη του Ανατόλια Καλλίστη.
Κατά τη διάρκεια των διωγμών του Δεκίου συνελήφθησαν από τον Λιβάνιο, τον Έπαρχο της πόλης, ο οποίος τους θανάτωσε ύστερα από σκληρά βασανιστήρια το 250.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου