19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη του Αγίου Λέωντος 9ου, Πάπα

 

Γεννήθηκε στη Αλσατία το 1002 και το όνομά του ήταν Μπρούνο φον Ντάγκσμπουργκ. Οι γονείς του ήταν ηγεμόνες. Στα πέντε του χρόνια ξεκίνησε τη φοίτησή του στα ξακουστά σχολεία της επισκοπής της Τούλ. Στα δεκαοχτώ του ονομάζεται Κανονικός του Saint-Étienne και στα 22 χειροτονείται διάκονος. Τον Απρίλιο του 1026 πεθαίνει ο επίσκοπος της Τούλ και ο κλήρος της επισκοπής, σύμφωνα με την παράδοση συγκλήθηκε προκειμένου να εκλέξει διάδοχο. Οι παρόντες κληρικοί εξέλεξαν το νεαρό διάκονο Μπρούνο.

Η επισκοπική του θητεία διήρκησε 25 έτη. Υποστήριξε το μοναχισμό θεμελιώνοντας νέες Μονές, υπήρξε σύμβουλος αποτελεσματικός των αυτοκρατόρων Κορράδου Β και Ερρίκου Γ.

Το 1048 πεθαίνει στη Ρώμη ο Πάπας Δάμασος Β. Ο Αυτοκράτορας τον στήριξε προκειμένου να τον διαδεχτεί, όπως και έγινε. Από τη Τούλ αναχώρησε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και ενδεδυμένος προσκυνητής, εισέρχεται με γυμνά πόδια στην Αιώνια Πόλη υπό τις επευφημίες του λαού, για να ενθρονιστεί στις 12 Φεβρουαρίου 1049 επιλέγοντας για τον εαυτό του το όνομα Λέων 9ος.

Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποίησε Σύνοδο στη Ρώμη ώστε να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, αλλά και να συνεργαστεί με τον κλήρο στην εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Η πιο σπουδαία όμως ιδέα που έκανε πράξη ήταν τα αποστολικά ταξίδια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης ώστε να ακούσει και να λάβει υπόψη τη φωνή Καθολικής Εκκλησίας που υπάρχει πέρα από τη Ρώμη. Όπου και αν πήγαινε συγκαλούσε Συνόδους στις οποίες συμμετείχαν επίσκοποι και ιερείς και ένωναν τις φωνές και τις δυνάμεις τους για το καλό της Αγίας Εκκλησίας. Αναθεμάτισε τον Μιχαήλ Κηρουλάριο για το σχίσμα μεταξύ των Εκκλησιών. Πέθανε στις 19 Απριλίου 1054.

Το 1087 επειδή πολλές θεραπείες παρατηρούνταν στο μνήμα του ο Πάπας Βίκτωρ Γ μετέφερε το σκήνωμά του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου