18 Δεκεμβρίου Μνήμη του Αγίου Μαλαχία, Προφήτου

18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΛΑΧΙΑ, ΠΡΟΦΗΤΟΥ

 

 

Ο Άγιος Μαλαχίας είναι ο τελευταίος μικρός προφήτης της Βίβλου. Οι εβραίοι τον αποκαλούν «Σφραγίδα των προφητών». Ελάχιστα γνωστά στοιχεία υπάρχουν για τη ζωή του. Ανήκε στη φυλή του Ζαβουλών και έζησε ύστερα από την εξορία της Βαβυλώνας (538 π.Χ.) κατά τη διάρκεια της περσικής κυριαρχίας. Όμως δεν υπάρχει βεβαιότητα αν οι προφητείες του είναι προγενέστερες, σύγχρονες ή μεταγενέστερες της επιστροφής του Έσδρα στην Παλαιστίνη.

Λόγω του ότι στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης του Έσδρα και του Νεεμία δεν γίνεται καμία αναφορά στον Μαλαχία, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι έζησε μετά από αυτούς, υποθέτοντας ότι έζησε από το 519 έως το 425 π.Χ.

Το βιβλίο του Μαλαχία ασχολείται με ηθικά προβλήματα που σχετίζονται με την εξασθενημένη, λόγω της εξορίας στη Βαβυλώνα,εβραϊκής κοινότητας, την οποία επιπλήττει για τα παράπονά της κατά της Θείας Πρόνοιας, προτρέποντάς την να μετανοήσει. Υπογραμμίζει την “εκλογή” του Ισραήλ, η οποία δεν είναι μόνο ένα τιμητικό προνόμιο από την πλευρά του Θεού, αλλά περιλαμβάνει υποχρεώσεις όπως κάθε θείο δώρο. Επικρίνει τους ιερείς που παραμελούν και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του Θεού και την οφειλόμενη προς Αυτόν λατρεία.

Στις αθέμιτες πρακτικές είναι αδιάλλακτος και καταδικάζει τους μικτούς γάμους, υπερασπιζόμενος το αδιάλυτο του γάμου. Το βιβλίο τελειώνει με ένα εσχατολογικό όραμα (δηλαδή, του τί έπεται της γήινης ζωής και το τέλος του κόσμου), ανακοινώνοντας την έλευση του αγγελιοφόρου του Θεού, ο οποίος θα κάνει μια διαλογή των καλών του λαού του. Σε αυτή την προφητεία μάλλον σκιαγραφεί την έλευση του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας βλέπουν στο Μαλαχία μια προφητική αναφορά στη θυσία της Θείας Λειτουργίας, με την Ιερουσαλήμ που χάνει τον τίτλο του “τόπου όπου πρέπει ηπροσκύνηση” και τον Ιησού που καθιερώνει την Ευχαριστιακή τελετουργία για όλη την ανθρωπότητα.

Τέλος, στο βιβλίο του Μαλαχία υπάρχει έντονη η αίσθηση της αμετάβλητης δικαιοσύνης του Θεού και η καθολικότητα της αληθινής θρησκείας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου