18 Αυγούστου Μνήμη του Αγίου Αγαπητού, Μάρτυρος

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Γεννήθηκε κατά το β’ μισό του 3ου αιώνα στη Πρενέστη μια αρχαία πόλη του Λάτσιο της Ιταλίας. Σπούδασε ρωμαϊκό δίκαιο στη Ρώμη όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή το χριστιανισμό, μεταστράφηκε και βαπτίστηκε χριστιανός. Κατά τη διάρκεια των διωγμών συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του Αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270-275). Εκείνος του έδωσε τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει την επιλογή του, καλώντας τον να προβεί σε δημόσια προσκύνηση των θεών.
Ο Αυτοκράτορας θέλοντας να περιορίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλαιπωρούσε την Αυτοκρατορία ανέπτυξε τη λατρεία του ρωμαϊκού πάνθεου, ιδιαιτέρως του Θεού Ήλιου, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της ευλάβειας στις παγανιστικές θεότητες η οποία συνεχώς ελαττώνονταν λόγω της εμφάνισης νέων θρησκειών κυρίως από την ανατολή. Αυτός είναι και ο λόγος που τον ώθησε να εξαπολύσει διωγμούς κυρίως κατά των χριστιανών.
Ο Αγαπητός εναντιώθηκε στον Αυτοκράτορα και αρνήθηκε την πρότασή του με αποτέλεσμα να υποστεί τιμωρίες και βασανιστήρια: τον άφησαν χωρίς φαγητό και νερό για μέρες, τον έριξαν σε αναμμένα κάρβουνα, τον κρέμασαν ανάποδα από ένα δέντρο όπου μετά από πέντε ημέρες ο νεαρός ήταν ακόμα νέος, λυμένος και υγιής. Τα επόμενα φρικτά βασανιστήρια ήταν καυτό νερό πάνω στο σώμα του και η μονομαχία με λιοντάρια στο αμφιθέατρο της γενέθλιας πόλης του. Τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών τα λιοντάρια όχι μόνο δεν άγγιξαν τον Αγαπητό αλλά του έγλειφαν τα πόδια. Τελικά ο Άγιος Αγαπητός αποκεφαλίζεται. Ήταν 18 Αυγούστου. Το βράδυ σύντροφοι χριστιανοί συνέλλεξαν το σώμα του, το τοποθέτησαν σε σαρκοφάγο και το ενταφίασαν, ενώ ο τάφος του έγινε σημείο προσευχής και προσκύνησης πολλών χριστιανών.
πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου