18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

Γεννήθηκε κατά το β’ μισό του 3ου αιώνα στη Πρενέστη μια αρχαία πόλη της Ιταλίας. Σπούδασε ρωμαϊκό δίκαιο στη Ρώμη όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή το χριστιανισμό, μεταστράφηκε και βαπτίστηκε χριστιανός. Κατά τη διάρκεια των διωγμών συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του Αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270-275). Εκείνος του έδωσε τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει την επιλογή του, καλώντας τον να προβεί σε δημόσια προσκύνηση των θεών.

Ο Αυτοκράτορας θέλοντας να περιορίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλαιπωρούσε την Αυτοκρατορία ανέπτυξε τη λατρεία του ρωμαϊκού πάνθεου, ιδιαιτέρως του Θεού Ήλιου, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της ευλάβειας στις παγανιστικές θεότητες η οποία συνεχώς ελαττώνονταν λόγω της εμφάνισης νέων θρησκειών κυρίως από την ανατολή. Αυτός είναι και ο λόγος που τον ώθησε να εξαπολύσει διωγμούς κυρίως κατά των χριστιανών.

Ο Αγαπητός εναντιώθηκε στον Αυτοκράτορα και αρνήθηκε την πρότασή του με αποτέλεσμα να υποστεί τιμωρίες και βασανιστήρια: τον άφησαν χωρίς φαγητό και νερό για μέρες, τον έριξαν σε αναμμένα κάρβουνα, τον κρέμασαν ανάποδα από ένα δέντρο όπου μετά από πέντε ημέρες ο νεαρός ήταν ακόμα νέος, λυμένος και υγιής. Τα επόμενα φρικτά βασανιστήρια ήταν καυτό νερό πάνω στο σώμα του και μονομαχία με λιοντάρια στο αμφιθέατρο της γενέθλιας πόλης του. Τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών τα λιοντάρια όχι μόνο δεν άγγιξαν τον Αγαπητό αλλά του έγλειφαν τα πόδια. Τελικά ο Άγιος Αγαπητός αποκεφαλίζεται. Ήταν 18 Αυγούστου. Το βράδυ σύντροφοι χριστιανοί συνέλλεξαν το σώμα του, το τοποθέτησαν σε σαρκοφάγο και το ενταφίασαν, ενώ ο τάφος του έγινε σημείο προσευχής και προσκύνησης πολλών χριστιανών.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου