18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ

Κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε΄ του Κοπρώνυμου.
Γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την Αυτοκρατορία, ήρθε όμως αντιμέτωπος με τη διαμάχη της Εικονομαχίας. Συνειδητός Εικονομάχος ο ίδιος, ασπαζόμενος τις αποφάσεις της Συνόδου της Ιέρειας (754) ακολούθησε σκληρή στάση απέναντι στους Εικονολάτρες και στους Μοναχούς.
Η κόρη του Ανθούσα δεν συμμεριζόταν καθόλου την πρακτική του πατέρας της. Απαρνήθηκε το γάμο και αφιερώθηκε στο Θεό.
Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου ανήλθε στο θρόνο ο αδελφός της, ο Λέων ο Δ΄. Τότε εκείνη χάρισε όλα τα πλούτη της στους πτωχούς, ανακαίνισε Εκκλησίες και έκτισε Μοναστήρια.
Το 780 ο Λέων πέθανε και την εξουσία ανέλαβε για λογαριασμό του γιου τους Κωνσταντίνου ΣΤ΄ η σύζυγός του Ειρήνη.
Η Ειρήνη ζήτησε από την Ανθούσα τη βοήθεια και την υποστήριξή της στα νέα της καθήκοντα. Η Ανθούσα όμως έχοντας πλέον αφιερωθεί εξολοκλήρου στο Θεό προτίμησε να αρνηθεί την πρόταση συνεχίζοντας να διακονεί ορφανά και χήρες, μέχρι που το 784 έλαβε επίσημα το Μοναχικό ένδυμα από τα χέρια του Πατριάρχη Ταρασίου.
Πέθανε το 801 σε ηλικία 52 ετών.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση, 5 Οκτωβρίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022   Κατήχηση περί διακρίσεως: 4. Τα στοιχεία της διακρίσεως. Η αυτογνωσία  

Από τον Άγιο Φραγκίσκο στη Μέση Τήνου

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε με επισημότητα η Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Πεντόστρατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου