17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ μνήμη των 7 Αγίων Ιδρυτών των Δούλων της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας


Γύρω στο 1233, ενώ η Φλωρεντία μαστίζεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις, επτά έμποροι, μέλη κάποιας λαϊκής αδελφότητας ευλάβειας προς τη Θεοτόκο Μαρία, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους μέσω των ευαγγελικών ιδανικών, της αδελφικής κοινωνίας και αγάπης και της προσφοράς προς τους φτωχούς, αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα εγκόσμια ζώντας κοινοβιακά και ακολουθώντας ως τρόπο ζωής τη μετάνοια και την περισυλλογή.

Εγκατέλειψαν όλες τις εμπορικές τους δραστηριότητες, άφησαν τα σπίτια τους και διένειμαν τα αγαθά τους στους φτωχούς. Το 1245 αποσύρθηκαν στην περιοχή του Monte Senario κοντά στην Φλωρεντία, όπου έχτισαν ένα μικρό κοινόβιο και ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Ακολουθούσαν έναν λιτό και μοναχικό βίο, δεν αρνιόνταν ωστόσο, να συντρέξουν τους ανθρώπους που, ωθούμενοι από τις αμφιβολίες και τις αγωνίες τους, ζητούσαν εκεί παρηγοριά.

Η φήμη της αγιότητάς τους ολοένα και περισσότερο διαδιδόταν και αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν να ενταχτούν στην μοναστική τους οικογένεια. Ως εκ τούτου, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα μοναχικό τάγμα αφιερωμένο στην Παναγία, που ονόμασαν Τάγμα των Δούλων της Μαρίας. Το νέο τάγμα υιοθέτησε το κανονισμό του Αγίου Αυγουστίνου.

Το 1888 ο Πάπας Λέοντας 13ος προέβη στην αγιοποίηση των επτά πρώτων Πατέρων. Στο Monte Senario ένας ενιαίος τάφος φυλάσσει μαζί τα λείψανα εκείνων που η κοινωνία της μεταξύ τους ζωής τους είχε καταστήσει μια καρδιά και μια ψυχή.

 

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου