17 Νοεμβρίου μνήμη της Αγίας Ελισάβετ της Ουγγαρίας, Μοναχής

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΜΟΝΑΧΗΣ

 

 

Κόρη του Ανδρέα βασιλιά της Ουγγαρίας και της Γερτρούδης είχε έναν πολύ σύντομο βίο.

Γεννημένη το 1207 ήταν προορισμένη να νυμφευτεί το Λουδοβίκο γιο και κληρονόμο του βασιλιά της Θουριγγίας. Παντρεύτηκε στα δεκατέσσερά της χρόνια, έγινε μητέρα στα δεκαπέντε και χήρεψε στα είκοσι. Ο σύζυγός της, Λουδοβίκος Δ’, πέθανε στο Οτράντο περιμένοντας τον Φρειδερίκο Β’ για τη σταυροφορία στους Αγίους Τόπους.

Η Ελισάβετ είχε τρία παιδιά. Ύστερα από τον πρωτότοκο Ερμάννο γεννήθηκαν δύο κορίτσια: η Σοφία και η Γερτρούδη.

Μετά το θάνατο του συζύγου της αποσύρθηκε στο Άιζεναχ, έπειτα στο Κάστρο του Pottenstein για να καταλήξει τελικά σε ένα μικρό σπίτι στο Marburg. Εκεί έχτισε ένα νοσοκομείο με δικά της έξοδα, ενώ η ίδια ζούσε στην απόλυτη φτώχεια.

Εντάχθηκε στο Τρίτο Τάγμα των Φραγκισκανών προσφέροντας ολόκληρο τον εαυτό της στους μικρούς, επισκεπτόταν τους ασθενείς δύο φορές την ημέρα και ζητιάνευε για χάρη τους. Η επιλογή της να ζήσει φτωχά προξένησε την οργή των συγγενών της οι οποίοι της στέρησαν την επιμέλεια των τέκνων της.

Πέθανε στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας στις 17 Νοεμβρίου 1231. Αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄ το 1235.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου