17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ, ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

Καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και προερχόταν από φτωχή και ταπεινή οικογένεια βοσκών.

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270-275) είχε αναλάβει την επιμέλεια του 12χρονου τότε Μαμά ο επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας Θαυμάσιος.

Εκείνη την περίοδο ο αυτοκράτορας είχε εξαπολύσει διωγμό εναντίον των Χριστιανών. Τετρακόσιοι στρατιώτες είχαν λάβει εντολή να συλλάβουν και να βασανίσουν τους χριστιανούς μαζί με τον επίσκοπό τους. Οι μισοί όμως από τους στρατιώτες ασπάστηκαν το χριστιανισμό, αναγκάζοντας τον αυτοκράτορα που ήταν απασχολημένος στον πόλεμο εναντίον της Περσίας να αναστείλει τους διωγμούς.

Εντωμεταξύ ο επίσκοπος πεθαίνει δίνοντας την ευκαιρία στους ειδωλολάτρες να καταστρέψουν την εκκλησία και να σφαγιάσουν αρκετούς από τους χριστιανούς. Το Μάμα λόγω του νεαρού της ηλικίας τον αφήνουν να ζήσει. Ο ίδιος θα αρχίσει να κηρύττει ενάντια στην ειδωλολατρία δημόσια, ενώ μια φωνή –την οποία μόνο εκείνος άκουσε- τον πρόσταξε να καταφύγει στα βουνά, βαθιά στο δάσος και να κηρύξει το Ευαγγέλιο στα θηρία που ζούσαν εκεί. Η ίδια φωνή τον προέτρεψε να ψάξει στα χαλάσματα μιας παλιάς εκκλησίας και να βρει ένα Ευαγγέλιο που ήταν θαμμένο εκεί.

Ο Μάμας εγκαταστάθηκε στο βουνό και ζούσε σε μια σπηλιά. Πέντε χρόνια αργότερα ένας νέος διωγμός κατά των χριστιανών θα ξεκινήσει. Ήταν γνωστό ότι ο Μάμας κατοικούσε στο βουνό και πως καθημερινά γύρω από αυτόν συγκεντρώνονταν ζώα και άγρια θηρία για να ακούσουν το κήρυγμα του αγίου. Μια ομάδα στρατιωτών έλαβε εντολή να τον συλλάβει. Όταν τον βρήκαν έμειναν έκπληκτοι από την ήρεμη παρουσία των ζώων γύρω από το νέο και ζήτησαν και έλαβαν το βάπτισμα. Επέστρεψαν, μαζί τους ήταν και ο Μάμας, και παραδόθηκαν στους ανωτέρους τους στην Αλεξάνδρεια όπου φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και τελικά αποκεφαλίστηκαν. Ήταν το έτος 275.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου