17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΝΝΟΚΕΝΤΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΡΤΟΝΑ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Έζησε κατά τον 4ο αιώνα, καταγόταν από την Τορτόνα και ήταν γόνος ευγενούς οικογένειας, που προστάτευε τους Χριστιανούς της πόλης, αλλά που όμως αποδεκατίστηκε κατά τους διωγμούς του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
Το 303 ο Ιννοκέντιος ήταν 22 ετών όταν φυλακίστηκε μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του χάνοντας όλα τα υπάρχοντά του. Μετά το 313 βρίσκεται στη Ρώμη σε μια προσπάθεια να επανακτήσει την απαλλοτριωμένη περιουσία του. Σε αυτή την εύλογη προσπάθειά του έχαιρε της στήριξης του Πάπα Σιλβέστρου, ο οποίος αργότερα θα τον χειροτονήσει Διάκονο.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 325 χειροτονείται Επίσκοπος και αποστέλλεται στην Τορτόνα ξεκινώντας έτσι το έργο της αναδιοργάνωσης της τοπικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας και την προσπάθεια πάταξης του Παγανισμού.
Δωρίζει όλη την περιουσία της οικογένειας του στην Επισκοπή και οικοδομεί Εκκλησίες αλλά και μια Βασιλική στην κορυφή του λόφου της πόλεως.
Πέθανε στις 17 Απριλίου 353 και ενταφιάστηκε στην παραπάνω Βασιλική, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1609.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου