160 χρόνων η εφημερίδα του Βατικανού

Ορόσημο για τον Osservatore Romano αποτέλεσε η 1η Ιουλίου 2021 καθώς συμπλήρωσε αισίως τα 160 χρόνια ζωής.
Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες στον κόσμο. Επίσης είναι η παλαιότερη εφημερίδα σε κυκλοφορία που τυπώνεται στην Αιώνια Πόλη.

Είδε το φως την 1η Ιουλίου 1861, αμέσως μετά την ανακήρυξη του Βασιλείου της Ιταλίας, και το όνομά της το οφείλει σε ένα προγενέστερο ιδιωτικό φύλλο (Σεπτέμβριος 1849-1852).

Αποστολή της εφημερίδας – είχε πει με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα κυκλοφορίας το 1961 ο τότε Καρδινάλιος Μοντίνι και μετέπειτα Πάπας Παύλος 6ος – είναι η αποτύπωση της σκέψης, των λόγων, των έργων του Πάπα και της Αγίας Έδρας και η παροχή στον αναγνώστη ερμηνευτικών κλειδιών της ιστορικής και πνευματικής πραγματικότητας του Καθολικισμού και της εποχής, υπό την οπτική της Εκκλησίας.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της εφημερίδας την καθιστούν πηγή πρωταρχικής σημασίας, ιδιαιτέρως για την ιστορία της Εκκλησίας και των Παπών στη σύγχρονη και σημερινή εποχή.

Ο Osservatore Romano αποτελεί μαζί με το ράδιο (Radio Vaticana) και την τηλεόραση του Βατικανού (Centro Televisivo Vaticano) τις τρεις επίσημες πηγές διάδοσης ειδήσεων της Αγίας Έδρας. Εκδίδεται καθημερινά, εκτός Κυριακής και αποτελείται από οκτώ σελίδες.

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου