ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ 16 – 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΡΟ
16 – 24 Σεπτεμβρίου 2015

Το έτος της Αφιερωμένης Ζωής
«Ευαγγέλιο, Προφητεία, Ελπίδα»

Στο πλαίσιο του Έτους της Αφιερωμένης Ζωής η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης παίρνει μια ιδιαίτερη χροιά. Πράγματι, η Παναγία δεν είναι μόνο η Μητέρα του Υιού του Θεού, είναι και η πρώτη και τέλεια μαθήτρια του Υιού της: Η Παναγία είναι εκείνη που κάνει την καρδιά της μια κιβωτό όπου θα θησαυρίζουν τα λόγια του Χριστού σαν πολύτιμο δώρο και θα τα μελετά με προσοχή και αγάπη, είναι εκείνη που διακρίνει ποιο είναι το θέλημα του Θεού για τη ζωή της και όταν το βρίσκει λέει το «ναι» της και το εφαρμόζει, είναι επίσης η θαρραλέα γυναίκα που είναι πιστή και ακολουθεί το Χριστό μέχρι το τέλος και έτσι τη βλέπουμε να στέκεται δίπλα από το σταυρό του Υιού της. Γι’ αυτό το λόγο είναι επίσης μητέρα και πρότυπο όλων των αφιερωμένων διότι τους εμπνέει, να τους ενθαρρύνει και να τους φροντίζει.
Στην επιστολή του για την έναρξη του Έτους της Αφιερωμένης Ζωής ο Άγιος Πατέρας ανανεώνει την πρόσκληση που είχε κάνει ένα χρόνο πριν στους Γενικούς Ηγουμένους και στις Γενικές Ηγουμένες των μοναχικών ταγμάτων: «ξυπνήστε τον κόσμο, φωτίστε τον με την προφητική και ενάντια στο ρεύμα σας μαρτυρία». Και εξηγεί πώς θα το κάνουν:

  • «Όντας χαρούμενοι! Δείξτε σε όλους ότι το να ακολουθούμε το Χριστό και να εφαρμόζουμε το Ευαγγέλιο γεμίζει την καρδιά μας με χαρά. Μεταδώστε αυτή τη χαρά σε όσους συναντάτε και τότε πολλοί άνθρωποι θα μας ρωτήσουν για το λόγο και θα αισθανθούν την επιθυμία να μοιραστούν με εσάς τη δική σας υπέροχη και ενθουσιαστική ευαγγελική περιπέτεια.»
  • «Όντας θαρραλέοι! Όποιος αισθάνεται ότι αγαπιέται από τον Κύριο, του έχει πλήρη εμπιστοσύνη. Με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος μαζί σας, πηγαίνετε στους δρόμους όλου του κόσμου και δείξτε την μεγάλη δύναμη του Ευαγγελίου, το οποίο, αν εφαρμόζεται, κάνει θαυμάσια πράγματα στη ζωή μας και δίνει νόημα στην ύπαρξη μας.»
  • «Όντας άνδρες και γυναίκες της μεταξύ μας και με το Θεό κοινωνίας! Δείξτε ότι η καθολική αδελφοσύνη δεν είναι ουτοπία αλλά είναι το όνειρο του Χριστού για όλη την ανθρωπότητα.»

Το τριήμερο της Παναγίας Φανερωμένης είναι μια ασύγκριτη αφορμή να μελετήσουμε αυτά τα τρία πράγματα στη ζωή της Παναγίας και πώς είναι έμπνευση όχι μόνο για τους αφιερωμένους ανθρώπους αλλά και ακόμη για τους λαϊκούς πιστούς.

– Το Τάγμα του Ενσαρκωμένου Λόγου

Η μοναχική μας οικογένεια ιδρύθηκε την 25η Μαρτίου 1984 από τον σεβαστό πατέρα Carlos Buela (Κάρλος Μπουέλα) και όπως ο ίδιος μας λέει διάλεξε το όνομα του Ενσαρκωμένου Λόγου για να τιμήσουμε εκείνο το γεγονός που είναι σημαντικότερο και από την ίδια την δημιουργία του κόσμου, δηλαδή την Ενσάρκωση του Λόγου.
Ο σκοπός του τάγματός μας είναι ο ευαγγελισμός του πολιτισμού, δηλαδή, το να «δουλέψουμε για να φέρουμε το Χριστό και το Ευαγγέλιο σε όλη την κοινωνία και σε όλους τους ανθρώπους» (Απόσπασμα από τους Κανόνες του τάγματος)
Το χάρισμά μας είναι μια ειδική χάρη του Θεού για να διακρίνουμε ποιές ιεραποστολές θα μας βοηθήσουν να διαδώσουμε το Χριστό, στις οικογένειες, στην εκπαίδευση, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους επιστήμονες, στις διάφορες εύλογες δράσεις των ανθρώπων, ώστε να γίνει κάθε άνθρωπος «σαν μια νέα ενσάρκωση του Λόγου».
Η μοναχική μας οικογένεια έχει τρία τμήματα: Το ανδρικό τμήμα, το γυναικείο τμήμα και το «τρίτο τάγμα» ή τμήμα των λαϊκών.
Το τάγμα βρίσκεται σε πάνω από σαράντα χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πάνω από 90 κοινότητες και 6 ιεροσπουδαστήρια. Για όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα ιεροσπουδαστήριο στο Montefiascone της Ιταλίας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΚΤΑΗΜΕΡΟΥ 2015

18 – Παρασκευή
6:00 μ.μ. Ακολουθία του Λόγου.

19 – Σάββατο
6:00 μ.μ. Αγία Ώρα (για τις Κλήσεις).

20 – ΚΥΡΙΑΚΗ
6:00 μ.μ. Θεία Λειτουργία.
8:00 μ.μ. Προσκύνημα Νεολαίας.

21 – Δευτέρα
6:00 μ.μ. Προσκύνημα Ασθενών και Ηλικιωμένων.

Θα τελεστεί η θεία Λειτουργία στην πλατεία από τον Επίσκοπό μας π. Πέτρο, με ιδιαίτερη ικεσία για τους ασθενείς.
Λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 5 μ.μ. από το Κίνι προς Γαλησσά, Φοίνικα, Ποσειδωνία, Βήσσα, Φανερωμένη (και επιστροφή).

22 – Τρίτη
6:00 μ.μ. Απαγγελία του Ροδαρίου.

23 – Τετάρτη
6:30 μ.μ. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Λεωφορείο: 5:30 μ.μ. από Άνω Σύρο προς Κίνι, Γαλησσά, Ποσειδωνία, Φανερωμένη (και επιστροφή).

24 – Πέμπτη – ημέρα της Πανήγυρης 

7:00 π.μ. Θεία Λειτουργία.
8:30 π.μ. Θεία Λειτουργία.
10:00 π.μ. Αρχιερατική θεία Λειτουργία. Θα προΐσταται ο Σεβ/τατος Φραγκίσκος.

Για τη Λειτουργία των 10 π.μ. θα εξυπηρετήσει το λεωφορείο: 9:30 π.μ. Ερμούπολη – Άνω Μάννα – Φανερωμένη.

6:30 μ.μ. Πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία. Θα προΐσταται ο Επίσκοπος Σύρου, Σεβ/τατος Πέτρος.

Για το επίσημο Συλλείτουργο θα εξυπηρετήσουν 3 λεωφορεία (και επιστροφή):

5:30 μ.μ. Κίνι – Γαλησσά – Ποσειδωνία – Βήσσα – Φανερωμένη.
5:45 μ.μ. Ερμούπολη – Φανερωμένη
5:45 μ.μ. Άνω Σύρος (κάτω τέρμα) – Άνω Μάννα – Φανερωμένη.

– Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή κατά το τριήμερο, π. Αλμπέρτο
Ο πατέρας Αλμπέρτο Πάιμα είναι ιερομόναχος του Τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου. Γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1978 και χειροτονήθηκε ιερέας το 2004 στο San Rafael της Αργεντινής. Σπούδασε Βιβλική Ανάλυση στην Ιταλία σε κέντρο σπουδών του Τάγματος και από το 2008 βρίσκεται στην Ελλάδα όπου το Τάγμα του Ενσαρκωμένου Λόγου έχει μια μοναχική κοινότητα στην Κηφισιά. Ήταν υπεφημέριος της ενορίας Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή στο Ψυχικό και από την 1η Σεπτεμβρίου είναι εφημέριος της ίδιας ενορίας. Επίσης είναι πρόεδρος της ΕΚΜΕ (Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδας) και εκκλησιαστικός παραστάτης της ΕΚΝΕ Αθηνών. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου