16 Οκτωβρίου Μνήμη της Αγίας Μαργαρίτας Αλακόκ

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΛΑΚΟΚ

 

Η μνήμη της Αγίας Μαργαρίτας Μαρία Αλακόκ, όπως και του Αγίου  Ιωάννου Eudes συνδέεται με τη διάδοση της ευλάβειας στην Ιερά Καρδία του Ιησού. Η Αγία Μαργαρίτα Μαρία ήταν εκείνη που αποκάλυψε τα θαυμάσια δώρα της αγάπης της Καρδιάς του Ιησού, αντλώντας χάρες για την αγιότητά της και την υπόσχεση ότι αυτές οι χάρες θα επεκτείνονταν σε όλους τους ευλαβείς της Ιεράς Καρδίας. 

Γεννημένη στη Βουργουνδία το 1647 πέρασε δύσκολα νεανικά χρόνια, κυρίως γιατί δεν της ήταν εύκολο να ξεφύγει από την προστασία των γονέων της και τις φιλοδοξίες που εξέτρεφαν για την κόρη τους αφού η ίδια ήθελε να γίνει μοναχή.  Σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών εισήλθε στο Τάγμα της Επισκέψεως που ιδρύθηκε από τον Άγιο Φραγκίσκο de Sales.

Η Μαργαρίτα πήρε το όνομα Μαρία και πρόσφερε τον εαυτό της ως «θύμα της Καρδιάς του Ιησού». Σε αντάλλαγμα έλαβε εξαιρετικές χάρες, όπως εξαιρετικές και πέραν του συνηθισμένου ήταν οι συνεχείς μετάνοιες και απονεκρώσεις της. Γι αυτές παρεξηγήθηκε από τις αδελφές και κατακρίθηκε από τους Ανώτερους της. Ακόμα και οι πνευματικοί της δυσπιστούσαν στην αρχή, θεωρώντας την φανατισμένη οραματίστρια.

Ο μόνος που αντιλήφθηκε την αγιότητα που την κυρίευε ήταν ο μακάριος Κλαύδιος La Colombière, ο οποίος αποτέλεσε έναν πολύτιμο και έγκυρο οδηγό της μυστικιστικής μοναχής. Την προέτρεψε να αφηγηθεί, στην Αυτοβιογραφία της, τις ασκητικές της εμπειρίες, δημοσιοποιώντας τις αποκαλύψεις και τα οράματα που είχε.

 “Ιδού η καρδιά που αγάπησε τόσο πολύ τους ανθρώπους”, της ειπώθηκε μια μέρα μέσω ενός οράματος: αυτή η φράση έμελλε να γίνει το σύνθημα της αφιέρωσης και της ευλάβειας στην Ιερά Καρδία.

Με έμπνευση της Αγίας γεννήθηκε η εορτή της Ιεράς Καρδίας και ξεκίνησε η ευσεβής πρακτική των πρώτων εννέα Παρασκευών του μήνα.

Πέθανε στο Paray-le-Monial της Γαλλίας στις 17 Οκτωβρίου του 1690.

 

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου