16 ΜΑΪΟΥ μνήμη του Αγίου Ουβάλδου, Επισκόπου

 

Ο Ουβάλδος (Ubaldo Baldassini) ήταν γόνος ευγενούς οικογενείας με γερμανικές ρίζες, έζησε όμως στο Γκούμπιο της Ιταλίας. Πολύ νέος έχασε και τους δύο γονείς του. Έκτοτε την ανατροφή του ανέλαβε ένας θείος του. Το 1114 χειροτονήθηκε ιερέας και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε σημαντικές θέσεις στο εσωτερικό της εκκλησίας του. Η φήμη του ονόματός του και οι αρετές του πολύ σύντομα ξεπέρασαν τα όρια της πόλης. Έτσι το 1126 η Περούτζια τον εξέλεξε επίσκοπό της. Ο Ουβάλδος όμως, που απέφευγε τις τιμές και τις δόξες, ταξίδεψε μέχρι τη Ρώμη για να ζητήσει στον Πάπα Ονώριο Β’ να τον απαλλάξει από αυτό το καθήκον. Για εκείνη τη φορά ο Πάπας ικανοποιεί την επιθυμία του όταν όμως απεβίωσε ο επίσκοπος του Γκούμπιο, αμέσως τον ονόμασε επίσκοπο της πόλεως.

Οι δοκιμασίες του επισκόπου Ουβάλδου ήταν μεγάλες. Το Γκούμπιο την εποχή εκείνη ήταν μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Ούμπριας. Οι διαμάχες μεταξύ των οικογενειών για τον έλεγχο και την εξουσία κατέληγαν συχνά σε ένοπλες συγκρούσεις. Όμως ο επίσκοπος κατάφερνε πάντοτε να δαμάσει τα πνεύματα και να μονιάσει τα αντίπαλα στρατόπεδα. Ακόμα και επιθέσεις εξωτερικών εχθρών απέτρεψε ο πεφωτισμένος και άγιος αυτός επίσκοπος καταφέρνοντας με την πραότητα, την υπομονή και τη γλυκύτητα της ψυχής του, να ξεπεράσει εύκολα πολλές δοκιμασίες, φτάνοντας σε σημείο να κάμψει ακόμα και τους εχθρούς σώζοντας την πόλη.

Ποίμανε την επισκοπή για 31 συναπτά έτη. Πέθανε στις 16 Μαΐου 1160 και ενταφιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό. Η αγιοκατάταξή του έγινε από τον Πάπα Κελεστίνο Γ’ το 1194.

 

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου