16 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ευσεβείας, ομολογητού

 

Οι γονείς της ήταν ο Αδαλβάλδος και η Ρικτρούδη και είχε ακόμα τρία αδέλφια. Όταν η Ρικτρούδη έμεινε χήρα αποσύρθηκε μαζί με τα τέσσερα παιδία της στη μονή Marchiennes-sur-la-Scarpe. Η Ευσεβεία όμως δεν παρέμεινε εκεί αλλά έφυγε για ένα άλλο μοναστήρι όπου ήταν ηγουμένη μια συγγενής της η Γερτρούδη.

Σύμφωνα με την παράδοση όταν αυτή απεβίωσε η Ευσεβεία την διαδέχτηκε στην ηγουμενία. Όμως η μητέρα της δεν συμφωνούσε με την παραμονή της κόρης της σε άλλο μοναστήρι και γι’ αυτό της επέβαλλε να αφήσει τη μονή του Hamay και να επιστρέψει στη Marchiennes-sur-la-Scarpe. Τελικά, μετά από αγώνα, η Ευσεβεία κατόρθωσε να επιστρέψει σε εκείνον τον τόπο που είχε στην καρδιά της επιδιδόμενη στις πιο ταπεινωτικές υπηρεσίες της κοινότητας.

Ο Θεός την είχε προικίσει με την ικανότητα να προαισθανθεί το θάνατό της. Αφού άφησε πολύτιμες παραινέσεις στις πνευματικές της κόρες απεβίωσε στις 16 Μαρτίου 680 σε ηλικία μόλις 23 ετών και ενταφιάστηκε στο παρεκκλήσιο της μονής. Η ηγουμένη Γερτρούδη η οποία και την διαδέχτηκε έχτισε έναν μεγαλύτερο ναό καθώς πλήθος προσκυνητών, μαθαίνοντας τα θαυματουργικά σημεία που παρατηρούταν με τη μεσιτεία της, συνέρεαν στο μνήμα της.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου