15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΝΗΣΙΜΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΝΗΣΙΜΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Ο Ονήσιμος ζούσε στη Φρυγία, ήταν σκλάβος του Φιλήμονα, ενός χριστιανού φίλου του Αποστόλου Παύλου που κατάφερε να διαφύγει, ίσως ληστεύοντας κιόλας τον κύριό του. Περπάτησε μέχρι τη Ρώμη όπου βρήκε καταφύγιο κοντά στον Παύλο.

Ο Παύλος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ήταν σχεδόν πάντοτε αλυσοδεμένος με έναν στρατιώτη αλλά ελεύθερος να δέχεται επισκέψεις. Εδώ ο Ονήσιμος θα βρει σίγουρο καταφύγιο και θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος στις καθημερινές περιστάσεις. Ακούει τις πολλές συζητήσεις που έχει ο Παύλος με τους επισκέπτες, τους οποίους καλεί να εισέλθουν «στην ελευθερία της δόξας των τέκνων του Θεού» (Ρωμ. 8,21). Και φυσικά η πρόσκληση αυτή απευθύνεται και στον Ονήσιμο ο οποίος ανταποκρίθηκε και κάποια μέρα έγινε χριστιανός. Ο Παύλος έγραψε αργότερα για εκείνον: «Το παιδί μου, που εδώ στη φυλακή το γέννησα στη νέα πίστη» (Φλμ 10). 

Στη συνέχεια ο Απόστολος τον στέλνει στον πρώτο του κύριο το Φιλήμονα στον οποίο γράφει μια επιστολή σε έντονο και συνοπτικό ύφος με την οποία ξεκαθαρίζει ένα βασικό σημείο: Ο Ονήσιμος, που διέφυγε ως δούλος, επιστρέφει τώρα ως «αγαπητός αδελφός».

Μαζί με τον Ονήσιμο ταξίδεψε και ο Τύχικος, έμπιστος συνεργάτης του Παύλου. Ο Τύχικος κρατούσε τις επιστολές του αποστόλου που προοριζόταν για τους χριστιανούς της Εφέσου, των Κολοσσών καθώς και του Φιλήμονα. Ο Παύλος μέσα από τις επιστολές του παρουσιάζει τον Ονήσιμο ως πιστό και αγαπητό αδελφό (Κολ. 4, 9). Έτσι ένας πρώην δούλος γίνεται συνεργάτης καιι εραπόστολος.

Η Εκκλησία των τιμά ως άγιο, όμως δεν υπάρχουν αρχαία στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε επίσκοπος Αντιοχείας ή Βέροιας (Συρίας), όπως επίσης δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά η παράδοση σύμφωνα με την οποία πέθανε μαρτυρικά στη Ρώμη. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου